Notan för kommunens fiaskohall - 17 miljoner

ANNONS
|

Det är onsdagskväll och nioåringarna i Hisingskärra IBK har precis börjat sin innebandyträning. Flera av dem har mössa på sig.

–Det är kallare än utomhus, säger Theo Ekstrand och tittar på sin mamma som sitter en bit bort med jacka på sig. Hennes väninna bredvid har halsduk och kängor.

–Man fryser om öronen, säger Pontus Fredriksson som också spelar i laget.

Termometern på väggen visar en innetemperatur på elva grader. Golvet är betydligt kallare – efter en kvart i den skofria åskådarzonen har fötterna börjat domna bort.

–Vi behöver ju inte ha is i vattnet iallafall. Frågan är hur det blir om några veckor när det blir minusgrader ute, säger tränaren Johan Lindqvist.

ANNONS

Dyr historia för kommunen

Den provisoriskasporthallen vid Selma Lagerlöfs torg byggdes efter ett beslut i Idrotts- och föreningsnämnden i april 2014. Ett tillfälligt femårigt bygglov beviljades och kommunstyrelsen sköt även till extra pengar för att kunna bygga hallen i väntan på en permanent lösning. Framåt årsskiftet samma år stod den uppblåsbara hallen klar.

Tillsammans med markarbeten, larm och kringutrustning landade notan för tältet på 14,7 miljoner kronor. Året därpå, år 2015, kostade hallen kommunen 1,7miljoner ytterligare i drifts- och räntekostnader. Hittills i år har hallen kostat kommunen 800 000 kronoratt driva. Man har dessutom tvingats genomföra reparationer efter att snö fått taket att rasain tidigare i år.

–Det är ett helt genomkorkat beslut att man betalar så mycket för en så dålig sak. Pinsamt, säger tränaren Magnus Fredriksson.

Kall som ett kylrum

Han beskriver en temperatur som pendlar mellan tropisk värme på sommaren och iskall kyla på höst och vinter. Den höga ljudnivån och den roterande luftslussen skapar också problem.

–För tre veckor sen hade vi en pojke som fastnade med foten i slussen. Han fick åka till sjukhus. Något år innan fastnade en liten flicka i samma sluss och bröt armen. Men det stora problemet är temperaturen. Barnen blir ju sjuka här inne. Och spelar man innebandy måste man ju kunna spela i shorts och korttröja, inte täckjacka och mössa, säger Magnus Fredriksson.

ANNONS

Det är inte bara Hisingskärra IBK och andra idrottsklubbar som riktat kraftig kritik mot hallen. Även på kommunen är man missnöjd med sitt mångmiljonprojekt.

–Vi har jättestora problem med den hallen och vi är jätteledsna för att det blivit så här.Det är inget vi ska sticka under stol med. Det är tråkigt att man försöker skapa något positivt i grunden och får problem så här. Men ibland provar man saker som inte visar sig vara så bra, säger Maria Westberg, enhetschef på Idrotts- och föreningsförvaltningens sporthallsenhet.

"Ett superfiasko"

Hon bekräftar att det är stora problem med bland annat värmen och ljudet i hallen. En del handbolls- och innebandylag som klagat har erbjudits platser i Tuve sporthall i stället.

Maria Westberg påpekar det faktum att hallen är provisorisk. Det har sedan länge funnits planer på att rusta upp Selma Lagerlöfs torg i Backa och i de planerna ingår byggandet av en ny sporthall. Men planerna har dragit ut på tiden och det var med den bakgrunden som politikerna bestämde sig för att köpa en uppblåsbar variant så länge. Än i dag finns inget besked om när en ny ordentlig hall kan vara klar.

–Så här kan vi inte ha det. Vår sport heter innebandy av en anledning, men i den här kylan går det inte. Jag har hållit på i 30 år och aldrig varit med om något liknande. Hela den här hallen är ett superfiasko, säger tränaren Magnus Fredriksson.

ANNONS

Förtydligande: I en tidigare version av den här artikeln stod det att hallen kostat kommunen minst 21 miljoner kronor. Men kommunen har redovisat fel siffror till GP.Korrekt siffra ska vara minst 17,2 miljoner i direkta kostnader för hallen.Lägger man till värdeminskningen uppkommer man i siffran 21 miljoner kronor.GP rättar nu till kommunens misstag efter de nya uppgifterna.

Fakta: Kostnad

Produktionskostnad (inköp av tält, markarbeten, vatten, el, inredning, larmsystem och teknik): 14 748 000 kronor

Driftskostnader inklusive räntor m.m.

2015: 1 750 000 kronor

2016 tom september: 800 000 kronor

Intäkter från hyror m.m.

2015: 102 000 kronor

2016 tom september: 37 000 kronor

Kommande kostnad för att flytta hallen/återställa marken:

1 000 000 kronor

ANNONS