Här är mobilspelet som ska göra dig mer hälsosam

Spela mobilspel – och må bättre. Det är Göteborgsbolaget Sidekickhealths affärsidè. – Tjänsten bygger på beteendepsykologi och belöningar, säger grundaren Saemundur Oddsson.

ANNONS
|

Han arbetade tidigare som specialistläkare på Sahlgrenska. De senaste åren har han dock ägnat åt att, tillsammans med bland annat forskare från toppuniversiteten MIT och Harvard, utveckla en digital tjänst som ska hjälpa människor bli mer hälsosamma. Resultatet är ett färgglatt mobilspel, inte olikt Candy Crush, där varje nivå består av uppdrag som ska främja hälsan. Det kan vara allt från att dricka mer vatten, äta bättre, göra en mindfullness-övning eller träna en kort stund. Avklarat uppdrag ger belöningar – som möjligheter att vinna priser och att det, genom UNICEF, doneras pengar till rent vatten i utvecklingsländer.

"Belöningar centralt"

– Det är oerhört svårt att få människor att ändra sitt beteende. Ett gott samtal med läkaren räcker oftast inte. Vi har en tsunami av sjukdomar relaterade till stress och hälsobeteende framför oss och vi ville göra ett enkelt spel som ger incitament att ändra beteendet. Belöningar i olika former är centrala för att få människor att göra livsförändringar, säger Saemundur Oddsson.

ANNONS

LÄS MER: Deras app ska hjälpa mot magbesvär

En enklare version av appen är gratis, SidekickHealths affärsmodell bygger i stället på att sälja in tjänsten till företag och organisationer. Då delas hela personalen upp i grupper, som tävlar mot varandra i ett tre veckor långt program. De som har ett större behov, eller intresse, av att ändra sitt beteende får delta i ytterligare ett program under 16 veckor – sedan sammanställs resultaten anonymt och arbetsgivaren kan få en analys av hur det gått. Organisationerna kan också själva lägga till belöningar.

Grundaren: Är vetenskapligt testad

– Arbetsgivarna har varit väldigt kreativa när det kommer till att föreslå olika belöningar – det har handlat om allt från biljetter till julbord till pengar åt välgörenhet eller lediga minuter och timmar, säger Saemundur Oddsson.

Programmet lanserades i USA vid årsskiften och ska nu även marknadsföras till svenska företag och organisationer.

LÄS MER: Framtidens vård redan i Göteborg

– Det börjar gå väldigt bra i USA, där har vi flera kunder. Intresset har hittills varit stort även i Sverige, säger Saemundur Oddsson.

Han påpekar att tjänsten är vetenskapligt testad och godkänd av bland annat den amerikanska motsvarigheten till Socialstyrelsen. Saemundur Oddsson menar att den både kan öka hälsan och förebygga sjukdomar på arbetsplatserna.

ANNONS

– Stressnivåerna i arbetslivet ökar och det leder till ohälsa. Det här är en preventiv åtgärd som företag och organisationer kan använda sig av. Vi har också fått tecken på att produktiviteten ökat efter programmet genomförts, säger han.

Fakta: Hälso-appar från Göteborg

Här är tre andra bolag som tagit fram appar inom e-hälsa. Samtliga bolag är en del av företagsparken på Sahlgrenska Science Park.

  1. Mevia har utvecklat en digital tjänst som ska göra det enklare att ta sina mediciner på rätt sätt. Tjänsten kopplar ihop läkemedelsförpackningar och dosetter med telefonen – som sedan, genom sms, en app, eller automatiserade samtal, påminner dig om när och hur stor dos av medicinen du ska ta.
  2. Tummy Lab ska hjälpa människor med återkommande magproblem. I appen registrerar du vad du äter under dagen och vilka magbesvär du får. Sedan räknar appen, enligt göteborgsbolaget, med matematiska formler ut hur kosten påverkar din mage.
  3. Opatus har utvecklat appen OPATest, som påstås förbättra livskvaliteten för den som har "uppmärksamhetssvårigheter", som exempelvis adhd. Appen mäter bland annat uppmärksamhet och impulsivitet och sammanställer sedan resultaten åt den som utreder om man har en diagnos. Tänkt som ett komplement till klinisk bedömning av adhd.
ANNONS