Vill minska lidande. De tre grundarna av företaget Tummy Lab, Thijs Keesenberg, Anders Elfving och Anders Carling, vill göra skillnad. Anders Elfvings förra appbolag Football Addicts gick från idé till 25 anställda och miljontals användare världen över. ”Då tänkte vi, låt oss göra samma sak igen fast inom något så viktigt som maghälsa, säger Anders Elfving.
Vill minska lidande. De tre grundarna av företaget Tummy Lab, Thijs Keesenberg, Anders Elfving och Anders Carling, vill göra skillnad. Anders Elfvings förra appbolag Football Addicts gick från idé till 25 anställda och miljontals användare världen över. ”Då tänkte vi, låt oss göra samma sak igen fast inom något så viktigt som maghälsa, säger Anders Elfving.

Deras app ska hjälpa mot magbesvär

Anders Elfvings magbesvär blev startskottet för företaget Tummy Lab. – Vi försöker minska onödigt lidande genom att bygga ett modernt verktyg, säger grundaren och vd:n Anders Elfving.

ANNONS
|

Återkommande magbesvär är ett stort och växande problem. Bara i Göteborgsområdet kan så många som 80 000 personer vara drabbade. En av dem är it-entreprenören Anders Elfving. Hans besvär blev starten för företaget Tummy Lab.

– Jag fick problem med magen och till slut tog jag kontakt med vården. Efter många besök hos läkare fick jag diagnosen IBS (Irritable Bowel Syndrome) – en ofarlig men besvärlig åkomma som påverkas mycket av kost och livsstil, säger Anders Elfving.

Från vården fick han rådet att i ett Excel-ark föra dagbok över vad han åt och hur hans mage reagerade på det. Ett ganska krångligt, svårt och tidsödande sätt att se sambanden, tyckte han.

ANNONS

– Eftersom jag hade erfarenhet från att bygga användarvänliga appar började jag fundera på hur man kunde bygga ett modernt digitalt verktyg, som kunde hjälpa både mig och andra som drabbats av magbesvär, säger Anders Elfving.

Han tog kontakt med forskare på Göteborgs Universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset för att diskutera idén.

– De svarade: ”Vi kan inte bygga det här verktyget, men vi vet att det behövs”, säger Anders Elfving.

Därefter började arbetet med att utveckla appen Tummy Lab – en digital dagbok där användaren registrerar sitt matintag och sina besvär. Händelserna i dagboken skickas till en databas där sambanden mellan födoämnen och besvär analyseras med hjälp av matematiska formler.

– Forskarna på GU och Sahlgrenska har stöttat oss och varit vårt bollplank. Där har vi fått mycket av den medicinska bakgrundsinformationen som har krävts för att utforma systemet. De i sin tur hoppas på att få tillgång till en stor mängd data från appen. Användarna kan nämligen välja om de anonymt vill donera sina data till vidare forskning, säger Anders Elfving.

Finns det då ingen risk att människor med allvarligare diagnoser använder appen i stället för att söka vård?

– Nej vi är tydliga med vad appen gör och inte gör. Vår app är ett verktyg för den som själv vill undersöka hur kosten påverkar magen, den ger dig ingen medicinsk diagnos och ersätter inte vården på något vis. På sikt planerar vi en tvilling-app som är ämnad för användning inom sjukvården, men innan den kan bli verklighet så måste sjukvården komma längre i sitt arbete med digital hälsa, säger han.

ANNONS

I september förra året var en första prototyp klar och nyligen öppnades den för allmänheten. Priset för medlemskap är 65 kronor i månaden (billigare om du binder dig för längre tid).

– Vi ser en stor potential och Göteborg är en ideal plats för bolag inom digital hälsa. Vi har redan nu hundratals betalande kunder. Vi har visat att appen fungerar och att det finns en vilja att betala för den. Nu börjar det affärsmässiga arbetet med marknadsföring och att nå ut till dem som är i behov av vår lösning här i Sverige. Nästa steg är sedan att gå in på större marknader, säger Anders Elfving.

Företaget Tummy Lab finansieras till viss del av Västra Götalandsregionen men också av riskkapitalbolag.

ANNONS