Way Out West får egen Östlund-ruta

"Till rutan kan man gå om man behöver hjälp", säger regissören om konstverket.

ANNONS
|

På Way out West 10-12 augusti ska konstverket Rutan ställas ut i Slottsskogen. Rutan,ett kvadratformat område,ska fungera som en fysisk frizon därspeciella rättigheteroch skyldigheterråder.

Läs också: Hit vill Ruben Östlund flytta Kopparmärra

Ingen får stjäla i Rutan

Upphovsmännen till verket är regissören Ruben Östlund och producenten Kalle Boman, som i ett pressmeddelande beskriver installationen på följande sätt:

"Till Rutan kan vi gå om vi behöver hjälp, när någon står i den är det vårt ansvar att söka kontakt och försöka hjälpa till. I Rutan kan vi lämna ifrån oss våra ägodelar, i den får vi inte stjäla."

Konceptet hämtasfrånRuben Östlunds prisbelönta film The Square, där Rutan figurerar i berättelsens konsthall.

ANNONS

Tidigare har GP berättat om Ruben Östlunds önskan att flytta på Karl IX:s ryttarstaty ("Kopparmärra") och ersätta den med Rutan. Till skillnad från det projektet är allting klart för Slottsskogens ruta redan nu.

Se The Square före alla andra

Utöver konstinstallationen ska Way out West även hålla i två exklusiva förhandsvisningar av The Square.

”Det är en ära och självklart fantastiskt att få göra några av de allra första visningarna av The Square efter Cannes”, säger Svante Tidholm, projektledare för filmsektionen på Way Out West. ”Det här är en makalös film som passar vår engagerade publik”.

Ruben Östlund gläds åt att få visa sin film på svensk mark.

–Vi kan ju inte ha ett bättre utgångsläge. Och det ska bli intressant och se om vissa saker blir mer kontroversiella ur en svensk kontext. Vi halshugger ändå en Bernadotte-staty i början av filmen och har förvandlat kungliga slottet till ett museum för modern konst, säger han till TT.

Läs också: Här firas Ruben Östlunds Guldpalmen-vinst

Putsad version som visas

Den The Square som visas på Way out West är en snäppet förbättrad version, där vissa saker har putsats till.

–Det är nästan alltid så att jag jobbar som en galning för att hinna klart till Cannes. Och det fanns ett antal klipp som jag visste att jag ville göra, lite för att ändra rytmen på några ställen. Men det är fortfarande samma film.

ANNONS

Filmen visades första gångenpå filmfestivalen i Cannes i maj och belönades då med Guldpalmen, som av många anses vara världens mest prestigefulla filmpris. Det är andra gången sedan 1951 som en svensk tilldelas utmärkelsen.

På söndag publicerar GP ett personporträtt av Ruben Östlundi papperstidningenoch på vår webb.

Läs också: Maria Dommelöf-Wik: Det kunde ha varit en Guldpalmsgala i Cannes

Många premiärer på WoW

Årets filmprogram på Way out Westär inte helt offentliggjort, men det står redan klart att det på festivalen blir Sverigepremiärav Django, som öppnade Berlins filmfestival, samt av de kritikerrosadedokumentärfilmernaPornocracy och City of ghosts. Dessutom får Nikeisha AnderssonsfilmPara knas världspremiär under helgen.

ANNONS