Hon är nöjd. Chefen för regionens konstenhet har under sina fem år som chef köpt gallerikonst på egen hand för närmare tre miljoner kronor. På ett galleri i Stockholm har han själv handlat för en miljon kronor. Ansvarig politiker har inga synpunkter. Jag tycker att konstenhetens arbete har fungerat klanderfritt så här långt, säger fastighetsnämndens ordförande Anna-Lena Holberg (M).
Hon är nöjd. Chefen för regionens konstenhet har under sina fem år som chef köpt gallerikonst på egen hand för närmare tre miljoner kronor. På ett galleri i Stockholm har han själv handlat för en miljon kronor. Ansvarig politiker har inga synpunkter. Jag tycker att konstenhetens arbete har fungerat klanderfritt så här långt, säger fastighetsnämndens ordförande Anna-Lena Holberg (M).

Konstchefen får handla fritt för tre miljoner om året

Anna-Lena Holberg (M), politiskt ansvarig, ser inga problem med att konstenhetens chef kan köpa in lös konst för tre miljoner om året på ett och samma galleri om han så vill. Vid årsskiftet är det tänkt att VG-regionens nya riktlinjer för inköp av konst ska vara klara.

ANNONS
|

VG-regionens konstenhet är en av landets största inköpare av konst. Varje år handlar man konst för tio miljoner kronor varav ungefär tre miljoner går till så kallad lös konst – verk som köps in främst på gallerier och konsthallar, men också av direkt av konstnärer.

Medan fast konst – verk som i regel beställs på uppdrag och regleras genom avtal och utlysningar – omfattas av lagen om offentlig upphandling är den lagen mer eller mindre omöjlig att tillämpa på inköp av lös konst. I praktiken kan därför konstenhetens chef Richard Sangwill, som har full delegation över konstinköpen, köpa lös konst precis hur och var han vill.

ANNONS

Det är så det ser ut just nu. Men efter att GP i ett par artiklar i våras uppmärksammat hur konstenheten spenderat miljoner och köpt hundratals verk på två gallerier i Stockholm under två dagar tog VG-regionens revisionsenhet initiativet till en granskning. Frågan förstudien ställer är hur intern kontroll och transparens i samband med inköpen säkerställs.

KRÖNIKA: Ingrid Norrman:"Jag är bekymrad, men Holberg ser inga problem"

LÄS MER: Hit går konstpengarna

Svaret den ger är att inget är säkerställt. Inte när det gäller lös konst.

Kritik riktas framför allt mot ansvariga politiker. Regionens kulturnämnd, som är beställare, har gett uppdraget om att köpa konst direkt till tjänstemännen på konstenheten som inte haft något krav på sig att förankra eller återrapportera till ansvariga politiker i fastighetsnämnden. De rutindokument som existerar för återrapportering har inte använts.

Nya riktlinjer

Men nu ska nya riktlinjer upprättas. Runt årsskiftet hoppas revisionsenhetens chef Vilhelm Rundqvist att de ska vara klara.

– Men det räcker inte med att upprätta riktlinjer. De ska vara kända och tillämpas så att några överraskningar inte kommer upp vid årets slut, säger han.

Hur riktlinjerna ser ut i detalj har Vilhelm Rundqvist ingen åsikt om, inte så länge lagar och förordningar följs.

ANNONS

– Vi granskar inte tjänstemän. Vår uppgift är att granska och pröva att förtroendevalda utövar sitt ansvar som de ska.

Högsta ansvarige politiker är fastighetsnämndens ordförande Anna-Lena Holberg (M). Vad säger hon om hur riktlinjerna ska se ut i detalj? I dag kan konstenhetens chef köpa in lös konst för tre miljoner om året på ett och samma galleri om han så vill. Kommer det vara möjligt framöver?

– Konstenheten har iuppdragär att skapa en attraktiv offentlig miljö.Det är riktigt att konstenhetens chef har delegationen, men han gör inte inköpen själv utan det är spritt på ett antal medarbetare som är ansvariga för olika projekt. De görprofessionella bedömningaroch jag har inga synpunkter på det, säger Anna-Lena Holberg.

LÄS MER:Nu granskas konstinköpen igen

Handlat i Stockholm och kring Åmål

Men Richard Sangwill har även handlat helt själv och för mycket pengar. I förra månaden kunde GP avslöja att han på egen hand under sina fem år som chef köpt gallerikonst för närmare tre miljoner kronor – pengar som nästan uteslutande hamnat i Stockholm och i trakterna av Åmål. På ett galleri i Stockholm har han själv handlat för en miljon kronor.

– Jag har ingen anledning att spekulera i att vi ska göra ändringar utan det får vi i så fall återkomma till när viär klara med den översyn av riktlinjerna som fastighetsnämnd och kulturnämnd arbetar med.Jag tycker att konstenhetens arbetehar fungerat klanderfritt så här långt, säger Anna-Lena Holberg.

ANNONS

Hon har inga synpunkter på stora den shoppingrundan i Stockholm då över 400 verk köptes in av konstenheten under två dagar. 196 verk inköptes på en dag på ett enda galleri, en inköpstur som enligt Lars Jansson, fastighetsdirektör på Västfastigheter (den del av VG-regionen som konstenheten tillhör) gjordes av fem konsulenter utan Sangwills inblandning.

Janssons svar ligger i linje med det korta svar Richard Sangwill gav oss på frågan hur han var delaktig i köpen på galleri Andersson/Sandström där 196 verk köptes in under resan.

– Det är ett galleri jag inte har handlat av.

Handlat i annan persons namn

Men detta är inte sant, visar en koll av inköpslistorna. En av de konstkonsulenter som står som inköpare var inte ens med i Stockholm, utan det visar sig vara Richard Sangwill som handlat i den personens namn.

Västfastigheters förklaring: "När det gäller inköpen av konst påGalleri Andersson/Sandström har Richard Sangwill tidigare gjort gällande att haninte gjort några inköp för egna projekt, vilket stämmer. Då en av enhetens konstkonsulter inte kunde närvara på resan har Richard däremot i sin roll som enhetschefvarit ombud ochombesörjt inköpför konstkonsultens räkning. Detta ansvar kan Richard Sangwill inte delegeratillnågon annan medarbetare."

– Han köpte för någon annan, det är självklart också ett inköp, säger Anna-Lena Holberg. Men jag tror det handlar om en definitionsfråga. Jag tror inte det finns något uppsåt att ljuga.

ANNONS

VG-regionens nya riktlinjer för konstinköp beräknas vara klara till årsskiftet.

ANNONS