Hit går konstpengarna

På två dagar köpte Västra Götalandsregionens konstenhet in 196 konstverk från ett enda galleri i Stockholm.– Man vill ju se till att tiden blir väl utnyttjad när man gör en resa till Stockholm, säger chefen för konstenheten Richard Sangwill,

ANNONS
|

Konstenheten vid Västra Götalandsregionen ansvarar för utsmyckningen överallt där regionen bedriver verksamhet. Varenda tavla i Sahlgrenskas sjukhuskorridorer, i väntrummen till Närhälsan Kinna eller Folktandvården i Brålanda ingår i den samling på närmare 60 000 konstverk som enheten äger och förvaltar.

När Richard Sangwill tog över som chef för Konstenheten 2011 fanns det en lång kölista från olika institutioner där väggarna gapade tomma eller där konsten behövde förnyas. Att radera ut kön blev enhetens första uppgift.

God hjälp fick man från galleri Andersson/Sandström i Stockholm, där man under året köpte totalt 405 konstverk, varav hela 196 stycken under två dagar.

ANNONS

– Det fanns ju stora arealer som vi måste fylla, förklarar Richard Sangwill, och man vill ju se till att tiden blir väl utnyttjad när man gör en resa till Stockholm.

Konstens placering regleras i ett styrdokument med formuleringar om att konsten ska öka tillgängligheten och attraktiviteten och ge platserna en regional identitet eller också skapa platser som erbjuder möjligheter till självreflektion.

Med tanke på att vårdcentralens väggar kan vara många invånares enda möte med samtidskonsten är det en ansvarsfull uppgift som kräver både kunskap, omdöme och fingertoppskänsla av Richard Sangwill och hans åtta konsulter.

Var konsten köps in nämns däremot inte i styrdokumentet. Inte heller att inköpen skulle vara kopplade till regionala kulturpolitiska intressen, vilket kan förklara varför de två gallerier som sålt den mesta och den dyraste konsten till Västra Götalandsregionen ligger i Stockholm: Andersson/Sandström respektive Andréhn-Schiptjenko, två gallerier som ligger grannar på Hudiksvallsgatan i Vasastan.

De senaste fem åren har Västra Götalandsregionens konsulter köpt 632 verk för 2,3 miljoner kronor från galleri Andersson/Sandström och för över 1 miljon kronor från galleri Andréhn-Schiptjenko. Inköpen från övriga Stockholmsgallerier har stannat vid en handfull.

Regionens kulturchef Staffan Rydén ser dock ingen anledning till oro.

ANNONS

– Bara om det döljer sig något mer än rena konstnärliga bedömningar, men det är ett ansvar som konstenhetens chef har.

Här kan kulturchefen vara trygg. Richard Sangwill var inte bara var delaktig i inköpen från Andersson/Sandström utan också ensam inköpare från Andréhn-Schiptjenko.

När det sedan gäller var regionens skattekronor hamnar är kulturchefen först kristallklar.

– Uppdraget är att hitta den konst som är bäst för ändamålet och då finns det ingenting som säger att man måste köpa upp den i Västra Götaland. Skattemedlen behöver inte användas i regionen utan för regionen. Det är det grundläggande.

Sedan utvecklar Rydén sitt resonemang om att det inte går att stänga inne skattemedel regionalt och hur det gagnar regionen att Göteborgs symfoniker gör en turné till Tyskland.

När det gäller frågan om att så många Göteborgskonstnärer söker sig till gallerister utanför regionen, till Stockholm, Berlin eller London, ser både kulturchefen och chefen för konstenheten bara fördelar och menar att konstnärlig talang precis som skattemedel inte kan stängas inne regionalt.

Västra Götalandsregionen köper varje år konst för tio miljoner kronor. De senaste fem åren har 13,5 miljoner gått till gallerier inom regionen och 6,5 miljoner till gallerier i andra delar av landet. Konst för 3,3 miljoner har köpts in direkt från konstnären.

ANNONS
ANNONS