Smygläs Johnssons sportguide, som denna gången spår SHL.
Smygläs Johnssons sportguide, som denna gången spår SHL. Bild: Bildbyrån

Smygläsning: Johnssons sportguide spår SHL-säsongen

Jag har i en vecka inhalerat avgaser från en ismaskin, samt späkt mig själv med ett programblad, som även fungerar som en klappa, för att skriva detta brevet.
I veckans utskick av GP:s nyhetsbrev ”Johnssons sportguide” ger jag dig mina SHL-spådomar.
Det här är ett smakprov på nyhetsbrevet som skickas varje fredag.

ANNONS
|

Anmäl dig till nyhetsbrevet Johnssons sportguide

Varje fredag 16.00 ger Andreas Johnsson dig det du behöver för att hänga med i sportsnacket genom en en lättsam guide till en snårig sportvärld.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Som en hyllning till herrlandslaget i fotboll kommer bara halva det här brevet vara bra.

Resten, ett totalt haveri. Men jag kommer inte vika ner mig för det. Jag tar med mig den första halvan och bygger vidare på det, framgent.

Men nog om detta svenska sorgebarn, nu är det dags för Sveriges populäraste evenemang: SHL.

Expressen skrev nyligen att Sveriges högstaliga i hockey med totalt 2 539 400 besökare lockar fler personer på ett år än Liseberg, Skansen och Allsvenskan. Vilket såklart kan bero på att man ett rejält knippe matcher per säsong – men faktum kvarstår: Hockey är kul.

ANNONS

Jag är totalt usel på att tippa tabeller, poängligavinnare – eller svenska mästare. Så det får du fråga någon annan om.

Däremot har jag haft en veckas lång silent retreat där jag har andats in avgaser från en ismaskin av märket Zamboni och späkt mig själv med ett programblad, som även går att göra till en klappa, för att på så sätt spå några säkra saker som kommer ske under säsongen.

Så håll till godo och ta del av mina SHL-spådomar:

• En spelare inleder en intervju med "Nej, men som sagt ...".

• Joel Lundqvist, ny expert i TV4, välkomnas in i studion och får omgående frågan om han fortfarande bestämmer i svensk hockey. Alla skrattar gott.

• Domaren dömer en utvisning och tränaren visar tydligt med ansiktsuttrycket att han och hans lag har utsatts för ett justitiemord.

• Ett lag, förslagsvis Malmö, startar säsongen riktigt trögt och fastnar i botten. Men en ledande spelare lugnar alla supportrar och förklarar att man inte tänker lägga sig ner och dö. Vilket tydligen var ett alternativ.

• Roger Rönnberg tar på sig en kul huvudbonad när han ska intervjuas inför en match och som ett bevis på hur svältfött Hockeysverige är på roliga personligheter så sprids detta klippet till förbannelse på sociala medier.

ANNONS

• Patrik Westberg, kommentator i TV4, dribblar bort sig själv i en fråga.

• Peter Forsberg zoomas in på läktaren när hans kära Modo har släppt in tre raka på tre minuter.

• Efter en pervers mängd gnäll på domaren tar någon ton på X och förklarar att "Ingen i NHL gnäller på domaren". Vilket såklart inte stämmer eftersom alla i alla sporter och ligor gnäller på domaren. Jämt.

• Luleås Brendan Shinimin får inga nya vänner.

• En talang säger att han inte lägger något fokus på den kommande JVM-uttagningen. Fullt fokus ligger givetvis istället på bortamatchen i omgång 16 mot Oskarshamn.

• Tomas Montén får sparken av HV71.

• En domare försöker berätta för publiken vad som har dömts. Men ingen uppfattar något eftersom PA-systemen i samtliga arenor är lika gamla (och pålitliga) Leif Boorks dagböcker.

• En spelare kommer tacklas så hårt och fult att han skiter tänder i 14 dagar. Alla i TV4:s studio är överens om att det var fult, men expert-duon Staffan Kronwall och Niklas Wikegård vill ändå nyansera det hela genom att säga att den som tacklas har ett ansvar att inte bli totalt manglad när han är ute och åker skridskor.

• En tränartrio kommer till en match i julkostymer. Fan vad kul!

ANNONS

• Niklas Wikegård lägger upp ett klipp på Instagram och säger att han är "genuint oroad" och att "vi måste komma överens vad det är för sport vi vill ha" som ett inlägg i tacklings-debatten.

• Cam eller Chris Abbott gör ett ansiktsuttryck, skoja.

Tre korta

✓ Alla känner väl till att det är kört nu, det blir inget fotbolls-EM för herrarna. Nu ville inte Janne Andersson erkänna det, även om man märkte tydligt att ingen på fullaste allvar tror att Sverige kommer vinna alla resterande matcher – samtidigt som Österrike eller Belgien förlorar alla sina.

✓ Luis Rubiales har till slut avgått, det är värt att nämna. Nu ska jag inte gnälla för mycket, men det var inte helt överraskande att han valde att berätta det i en intervju med Piers Morgan. För er som inte vet vem Piers Morgan är: Fortsätt så.

✓ Kommer du ihåg Mike Babcock? NHL-tränaren som bland annat vann Stanley Cup med Detroit – men som kanske mest nu är ihågkommen för att han lämnade ligan efter att det framkommit att han inte är en särskilt bra person. Läs mer om det här.

Han är, efter fyra års exil, tillbaka i NHL som tränare för Columbus Blue Jackets. Säsongen har inte dragit igång än, men redan nu kommer indikationer på att Babcock absolut inte har blivit en bättre person. Enligt journalisten Elliotte Friedman utreder spelarfacket de uppgifter som gör gällande att han ska tvingat spelare att visa sina mobilbilder.

Veckans mejlkorg

Koncepetet är enkelt: Du ställer en fråga och jag svarar.

Vem är din favorit i Alcazar? /Jonatan

Svar: Det känns mest som tre stycken Lets Dance-dansare som kan sjunga. De har lite karisma, looks och talang – men de är samma, alla tre. Så tråkiga svaret: Ingen.

Vem vill du se som ny förbundskapten? /Frida

Svar: Det hade ju varit kul om vi testade något annat än en klassisk förbundsgubbe som har 4-4-2 tatuerat i svanken. Jag svarar som många andra: Graham Potter vore kul. Men så blir det nog inte.

Vilka vinner Hockeyallsvenskan och vilka åker ur? /Jonatan, igen

Svar: Jag är som sagt usel på att tippa tabeller. Men OM jag nu ska gissa, så tror jag att Brynäs vinner allsvenskan – de har ju verkligen dundersatsat på att studsa upp igen. Åker ur? Malmö tror jag, efter kval mot Modo.

Vad ser du fram emot i höst? /Charlotte

Svar: Som jag var inne på i förra brevet ser jag fram emot alla sporter som drar igång nu. Men utöver det är jag sanslöst taggad på att se Martin Scorceses Killers of the flower moon på bion. Den kommer dock vara orimliga tre timmar och tjugosex minuter lång.

Vad undrar du? Skicka mer eller mindre vilken fråga som helst till andreas.johnsson@gp.se.

Anmäl dig till nyhetsbrevet Johnssons sportguide

Varje fredag 16.00 ger Andreas Johnsson dig det du behöver för att hänga med i sportsnacket genom en en lättsam guide till en snårig sportvärld.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS