Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marc Crawford, Mike Babcock och Bill Peters har alla hamnat i skottgluggen när före detta spelare vittnat och maktmissbruk bakom kulisserna.  Bild: Bildbyrån, TT
Marc Crawford, Mike Babcock och Bill Peters har alla hamnat i skottgluggen när före detta spelare vittnat och maktmissbruk bakom kulisserna. Bild: Bildbyrån, TT

Dagarna som skakade världens bästa hockeyliga

Strypgrepp, grova rasistiska kommentarer och psykiskt våld.
På ett par veckor skakade flera vittnesmål om NHL i vad som kallats för "hockeyns #Metoo".
– Det är jättebra att det kommer upp, säger Peter Forsberg i Skavlan.

De är några av de mest meriterade tränarna i NHL. Tillsammans har de vunnit otaliga titlar, både som klubbtränare och för det kanadensiska landslaget.

Men framgångarna har kantats av maktmissbruk, fysiskt våld och rasistiska kommentarer. Nu har före detta spelare valt att träda fram och berätta om vad som pågått bakom kulisserna i den nordamerikanska ligan.

Det här är dagarna som skakade om världens bästa hockeyliga.

21 november

"Det var ingen lätt konversation att ha. Det var inte trevligt."

Orden kommer från Toronto Maple Leafs president Brendan Shanahan.

Den förre storspelaren visste kanske inte om det då. Men när han meddelade att klubben sparkat huvudtränaren Mike Babcock efter en svag säsongsinledning skulle hans ord bli minst sagt talande för den flodvåg anklagelser mot tränare som beslutet ledde till.

Det skulle inte bli trevligt.

Babcocks framgångar som huvudtränare går inte att ifrågasätta. Med sina 700 NHL-segrar, en Stanley Cup-titel, tre Stanley Cup-finaler, två OS-guld, ett VM-guld och en World Cup-titel är han en av de mest meriterade tränarna genom tiderna.

Mike Babcock var huvudtränare för Kanadas landslag under World Cup 2016. Bild: JOEL MARKLUND
Mike Babcock var huvudtränare för Kanadas landslag under World Cup 2016. Bild: JOEL MARKLUND

Men han har också varit känd som en "demontränare" som använt sig av ett tveksamt ledarskap. Fråga bara Mike Modano, en av USA:s främsta spelare genom tiderna, som slutade sin karriär med med 1499 spelade matcher.

1500:e matchen kom aldrig eftersom Babcock, då tränare i Detroit Red Wings, valde att peta honom under de sista matcherna på hans sista säsong i karriären.

– Det är ett surt äpple att bita i av någon anledning. Av någon anledning var det hans beslut och man får leva med det resten av livet, har legendaren sagt till Sportsnet.

25 november

Strax efter att Maple Leafs valt att sparka Mike Babcock uppdagades ytterligare kontroverser som skakade om hockeyvärlden.

Det var Toronto Sun som först gick ut med uppgifterna att tränaren, under säsongen 2016/2017, ska ha bett rookien Mitch Marner ranka lagkamraternas arbetsmoral. För att sedan berätta för de två spelarna som hamnade längst ner på listan.

Mitch Marner ska ha brustit ut i gråt efter händelsen, samtidigt som lagkamraterna valde att ta den då 19-årige spelarens parti. Spelarna ska varit rasande över att Babcock valt att sätta Marner i en sådan situation.

Marner bekräftade senare nyheten, berättade att han gått vidare och förklarade att Babcock hade bett om ursäkt efter.

Hockeyvärlden rasade.

– Min första tanke var att det inte stämde. Min andra var att det var otrolig amatörmässigt och en galen taktik att använda som en erfaren tränare. Hur kunde han på något sätt tro att det här var en anständig idé?, sa TSN:s expert, tillika förre NHL-spelaren, Ray Ferraro.

Det här var dock bara början – nu skulle fler huvudet rulla.

26 november

Calgary Flames tränare Bill Peters var under flera säsonger assisterande tränare till Mike Babcock i Detroit Red Wings.

Han var också nästa tränare att hamna i rampljuset.

”De saker vi hör om Babcock är inte överraskande. Äpplet faller inte långt från trädet, samma sak med hans protegé (Bill Peters reds.anm). Han sa n-ordet till mig vid flera tillfällen under mitt rookie-år för att han inte gillade mina musikval."

Det var mitt under ett möte mellan Pittsburgh Penguins och just Calgary Flames som Akim Aliu, som har nigerianska rötter, slängde ut ett nytt tränarnamn på Twitter.

Aliu berättade senare i en intervju hur Calgary-tränaren Bill Peters, under tiden i Rockford Icehogs, bland annat ska kallat hiphopen som han satt på för "negerskit" vid flera tillfällen.

LÄS MER: Nya detaljerna i grova rasistanklagelserna mot Bill Peters

Det hela mynnade ut i att Peters, som erkände anklagelserna, valde att avgå som tränare – innan klubbens interna utredning var avklarad.

Aliu var dock inte den enda som haft problem med Peters.

Kort efter Aliu trädde Michal Jordan, en annan spelare, fram och vittnade om hur tränaren ska slagit och sparkat spelare under hans tid i Carolina Hurricanes.

Det hela ska ha rapporterats till klubbledningen, enligt dåvarande general manager. Vilket dock förnekas av tidigare ägaren Peter Karmanos som sa att han hade sparkat Bill Peters "på en nanosekund" om han hade fått veta vad som hänt.

Pandoras ask var nu öppnad. Vittnesmålen blev allt fler och strukturella problem inom världens bästa hockeyliga blev allt mer tydliga.

2 december

Nu skulle dessutom en svensk kliva fram – och han skulle inte hålla tillbaka.

Tränaren i skottgluggen; Mike Babcock - igen.

Nästan varje hockey-podd har, sedan första vittnesmålet, flitigt diskuterat tränares maktmissbruk och en ohälsosam kultur. En av poddarna (Spitting Chiclets) släppte ett avsnitt den 2 december. Där backen Chris Chelios berättade om Babcock och hur han behandlade Johan Franzén.

– Det han gjorde mot honom i slutet… han (Franzén) var skadad och det var under slutspelet. Några av sakerna han sa till honom på bänken... jag vet inte vad han sa till honom bakom stängda dörrar öga mot öga, men han attackerade honom verbalt under matchen.

Han fortsatte:

– Det gick så långt att stackars Johan, som vi inte visste led av hjärnskakningar och depressioner, bara bröt ihop. Han fick ett nervöst sammanbrott. Inte bara på bänken utan i ett av rummen efter matchen. Det är förmodligen det värsta jag någonsin sett.

"Han (Mike Babcock) är en fruktansvärd människa, den värsta person jag har träffat", säger Johan Franzén i en intervju med Expressen. Bild: JOEL MARKLUND
"Han (Mike Babcock) är en fruktansvärd människa, den värsta person jag har träffat", säger Johan Franzén i en intervju med Expressen. Bild: JOEL MARKLUND

Kort efter podden valde Franzén, som har varit öppen med sin mentala ohälsa efter karriären, att berätta om tiden med Babcock som tränare.

– Han är en fruktansvärd människa, den värsta person jag har träffat. En mobbare som gav sig på folk, det kunde vara städare i arenan i Detroit eller vem som helst. Han hoppade på folk bara för att, sa Johan Franzén till Expressen.

LÄS MER: Svensken om Babcock: "Fruktansvärd människa"

2 december

Efter Mike Babcock och Bill Peters riktades blickarna mot Chicago Blackhawks assisterande tränare Marc Crawford.

Sedan tidigt 90-tal har den nu 58-årige kanadensaren varit, bortsett från fyra säsonger i schweiziska ligan, tränare i NHL. Han ledde Peter Forsbergs Colorade Avalanche till en historisk Stanley Cup-titel 1996 och utsågs till ligans bästa tränare säsongen innan.

Samma dag som Franzén berättade om Babcocks psykologiska krigföring i Detroit valde en av Crawfords gamla spelare att vittna om både psykiskt och fysiskt våld.

Spelaren var Sean Avery.

Den nu pensionerade spelaren berättade hur han fick klä skott efter en lag-utvisning. Detta under tiden i Los Angeles Kings.

– Ni vet hur jag står i ena änden av bänken? Han kom över och sparkade mig i baken så det kändes, sa han till New York Post.

Hans utspel ledde till att en ett år gammal intervju med förre NHL-backen Brent Sopel kom upp till ytan igen.

I podcasten Spittin Chiclets hade han, som svar på frågan om det stämmer att Crawford brukade sparka spelare på bänken, berättat att tränaren kunde ta det ännu längre under tiden i Vancouver.

– Han sparkade mig, han ströp mig, han tog tag i min tröja och slet mig bakåt. Han attackerade spelare personligen, sa han i podden.

När hans intervju tagits upp igen valde dock Sopel att gå ut och försvara Crawford och förklara att hans berättelse var i egenskap av gammal NHL-spelare, inte ett offer.

– Jag spelade hundratals matcher för honom, inklusive säsongen där jag stod för 42 poäng. Han hittade sätt att motivera mig och göra mig till en bättre spelare. Han formade mig till den spelare som vann Stanley Cup i Chicago, skrev han i ett öppet brev.

Chicago Blackhawks, där Crawford sedan i somras varit assisterande tränare, uppskattade dock inte historierna som Sopel och Avery berättat. Klubben valde att stänga av tränaren.

"Chicago Blackhawks kommer att inleda en grundlig granskning av Marc Crawford, baseat på de senaste anklagelserna som har gjorts gällande hans tid i andra organisationer. Marc Crawford kommer inte vara med laget under den här tiden.", meddelade klubben på Twitter 3 december.

På bara några få dagar har NHL påbörjat en metamorfos. Det gamla "old school"-ledarskapet är inte längre välkommet i världens bästa hockeyliga.

Något som Peter Forsberg, som hade Marc Crawford tidigt i karriären, välkomnar i Skavlan.

– Det är jättebra att det kommer upp. Nu kommer det upp några tränare här som man har hört om genom åren, som har haft det här ledarskapet, och – som tur är – så tror jag inte att det fungerar längre, säger han i programmet enligt Expressen.

10 december

Ytterligare en NHL-tränare får lämna sin post. Dallas Stars meddelar att huvudtränare Jim Montgomery får sparken och orsaken är "oprofessionellt uppträdande".

Vad Montogomery har gjort är oklart men klubben skiver i et uttalande:

”Dallas Stars förväntar sig att alla anställda ska agera med integritet och visa ett professionellt uppträdande när man jobbar och representerar vår organisation. Det här beslutet togs på grund av oprofessionellt uppträdande gentemot Dallas Stars och NHL:s värderingar”.

Dallas svensk John Klingberg säger enligt NHL-journalisten Saad Yousuf:

– Man ser detta överallt just nu, inte bara i ishockey eller idrott utan man ser det i vardagen också. Det är bra att det kommer upp, det måste ske förändringar i denna värld, hur man behandlar andra människor och hur man tänker. Det är en bra sak. Alltihop är chockerande men som jag sagt så är vi proffs, vi måste gå vidare och vi har fullt förtroende för att organisationen gör rätt sak här.

Källor: Sportsnet, TSN, Expressen, Chicago Blackhawks, Calgary Flames, Toronto Maple Leafs, Seattle Times, The Athletic, Dallas Stars

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.