Resa: Biohacking och en uppdaterad spakultur

Det har länge profiterats på vatten som välgörande medicin. Petra Dokken letar svar på hur spakulturen utvecklats för att passa nutidsmänniskans begär. Med poeten Mary Olivers ord i tankarna: ”Berätta för mig, vad är det du tänker göra med ditt enda vilda och dyrbara liv?”

ANNONS

Jag funderar på vad ett spa är nu för tiden. Någon tänker säkert på missklädsamma, klorblekta badrockar i tung frotté och alkoholservering vid poolen. Eller spa-hotellet som egentligen bara är ett hotell med en jacuzzi och en massagebänk. Själv tänker jag kurort med vackert naturläge. Kanske för att min mamma på 80- och 90-talet ofta tog med mig till Varbergs Kurort i det före detta sanatoriet precis vi havsstranden. Där badade vi tångbad i solida kar av ek och drack gurkvatten. Vi människor har länge ägnat oss åt att åtnjuta heta källors läkande egenskaper och diverse mirakelkurer. I dag fortsätter det till synes gränslösa utbudet att växa och utvecklas.

ANNONS

LÄS MER:Resa: Safari på nya sätt – ta hand om bin och plocka tång

När Yasuragi öppnade utanför Stockholm för snart 25 år sedan minns jag att det var ganska exotiskt, dessa japanska bad i en zenlik miljö ute i Nacka, även om kallbadhus eller bastu med vinterbad länge varit vardagsmat för nordbon. På behandlingsmenyn finns i dag en massage som heter ”Digital paus” med fokus på de muskelgrupper som vi använder i våra moderna skärmliv. Spakultur från öst har importerats till väst i allt större skala, och utvecklats. På Proper Hotel i Kalifornien har en känd designer, Kelly Wearstler, inrett Surya Spa helt i enlighet med den indiska läkekonsten ayurveda.

Ett helt läkarteam erbjuder olika program, man undersöker till exempel gästens DNA för att förebygga åldersrelaterade sjukdomar

Gästerna kan utforska indiska hälsoprinciper som ska överbrygga det fysiska, mentala och spirituella. Mitt bland yogaretreat och modern shamanism på Ibiza har hotellkedjan Six Senses byggt en resort med bland annat ett helt center för, eller ja emot, biologiskt åldrande. Rose Bar som det heter använder till exempel AI-teknik för att mäta biologisk ålder och under ett flerdagarsprogram med inriktning på livslängd (Rose Bar kallar det anti-åldrande) används olika så kallade terapier för att biohacka åldrandet.

Det förkortade ordet medi, medicinskt, i kombination med spa för tankarna till tjusiga inrättningar i Centraleuropa. Beläget i en dalgång utanför Rom ligger Palazzo Fiuggi, ett palatshotell som förra året gjordes om till ett medi-spa där holistiska traditioner och det senaste inom västerländsk medicin möts. I början av 1900-talet var det ett hotell för överklassen, med landets första hotellpool.

ANNONS

Läkarteam, DNA-test och infrarött ljus

Nu är det ett prisvinnande spa där menyn komponeras av en kock med tre stjärnor. Ett helt läkarteam erbjuder olika program, man undersöker till exempel gästens DNA för att förebygga åldersrelaterade sjukdomar, främst sådant som berör ämnesomsättning och kognitionsförmåga. Infrarött ljus, ansiktsbehandlingar från kändisfavoriten Dr Barbara Sturm och skogsbad är andra tjänster som erbjuds. Men vatten står fortfarande i centrum. Fiuggi-vatten har man druckit sedan medeltiden och än i dag tillskrivs det ”unika hälsofrämjande krafter”.

LÄS MER:Resa: Fem weekendtips i Paris och London

Även resorterna i Asien blandar yogaklasser, gurus från Rishikesh och ritualer med balinesiska helare, med 3D-printade personliga vitaminer och teknologi. Som Flow Spa på nyöppnade resorten Patina på Maldiverna. Medan det omtalade Rakxa utanför Bangkok också har skönhetsestetik som fillers och botox på sin meny.

Jag menar inte att sjukdom och lidande är att föredra, men det går nästan att lukta sig till ett slags desperation i alla dessa förlänga-livet-kurer.

”Långt liv, långt liv” ropar den krökta mannen som en hälsning och tittar på mig. Jag är lite yngre än i dag och står på ett torg mitt i Peking, känner mig dubbelt så lång som de flesta och väldigt ljushårig. Dessutom har jag aldrig blivit hälsad på det sättet tidigare, även om vi sjunger att vi ska leva uti hundrade år här hemma. Mannens plirande ögon fick mig att le, ja varför inte, långt liv till dig också.

LÄS MER:Resa: Fem spektakulära hotell världen över

Kanske är det essensen av kurorten, både då och nu. Att förlänga våra liv och, i alla fall på senare tid, få oss att se yngre ut. Tankarna vindlar i väg till författaren Ocean Vuongs roman med titeln ”En stund är vi vackra på jorden”. Den handlar inte om att leva länge, utan är en stark gestaltning av att utsättas för livet och ändå få skärvorna att skimra. Jag menar inte att sjukdom och lidande är att föredra, men det går nästan att lukta sig till ett slags desperation i alla dessa förlänga-livet-kurer. En trend som i vår samtid stegrar och inbringar storkovan.

ANNONS

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS