Mia Gahne: Tre sätt att använda chiafrön

Nu går den inte att ignorera längre. Trenden som alla trodde var en dagslända. Chiafrön är här för att stanna.

ANNONS
|

De är pyttesmå, svarta, grå eller bruna och i allra högsta grad oansenliga. Ändå har de lyckats väcka sådant himla ståhej.

Bild: Christine Olsson/TT

Somliga kallar dem superfood och en garanterad väg till bättre ork och hälsa. Vissa är skeptiska, anser dem inte vara nyttigare än frön överlag och att hela grejen är en hajp bland alla andra.

Hur som helst har superfröet från den blåblommiga örten, som redan de gamla aztekerna i Mexiko använde för att få extra krafter, numera gått och blivit något av en stapelvara på mer eller mindre hälsomedvetna svenska fik och etablissemang.

LÄS MER:Bärig smoothie bowl med kokoschiapudding och rostade fröer

Slemmiga frön

Jag minns första gången jag drack en dryck med chiafrön. Det var i ett gathörn i New York för inte så värst många år sedan. Jag spottade och fräste: ”Det måste vara något fel på den här, den är ju alldeles slemmig.”

ANNONS

Föga visste jag väl då att jag höll en av de största framtida hälsotrenderna i min hand. För det är precis det som är själva grejen med chiafrön. De SKA vara slemmiga. Det yttre höljet i frönas skal blir geléartat när det kommer i kontakt med vätska. Och fröet i sig kan svälla mellan sju och tolv gånger sin egen vikt. Det i sin tur gör att vi känner oss mätta, får bättre kontroll på vätskebalansen och lättare att hålla blodsockret i schack.

LÄS MER:Mandel- och havrescones med kokosyoghurt och jordgubbschiasylt

Extra energi

Som en ren bonus är de små superfröna proppfulla med antioxidanter, omega-3, protein, kalcium och fibrer. De påstås vara bra för alltifrån tarmarna till skelettet och hjärtat. Dessutom ger de extra energi, styrka och uthållighet, och är därför populära bland annat hos långdistanslöpare.

Så vad ska man då hitta på med de små rackarna om man nu är sugen på att testa själv? Chiapudding är ju det första som brukar komma på tal. Fröna i sig smakar i princip ingenting, så det gäller att ta ut svängarna med högröstade smaker, såsom syra och sötma, frukt och bär.

Trendigt eller ej. Det är alltid kul att prova. Kanske blir du rent av friskare på kuppen.

Här är ett litet tips: 1 matsked chiafrön som får svälla i 3 matskedar vatten kan ersätta 1 ägg i bakning.

ANNONS

LÄS MER:Gurkmejagröt med äppelkräm, lingon och rostat bovete

Bild: Christine Olsson/TT

Chiapudding med kokos och hallon

Till 2–3 portioner, 5 minuter + minst 30 minuter i kyl

Bild: Christine Olsson/TT

Det här är mitt absoluta favoritsätt att laga chiapudding på. Gör den kvällen innan så har du en kalasfrukost att börja dagen med. Jag blandar gärna färska och frysta hallon, eftersom de frysta har en betydligt syrligare smak. Använder du importerade frysta hallon rekommenderar Livsmedelsverket att man kokar dem en minut, eftersom de kan bära på ett virus som orsakar vinterkräksjukan.

• 1 dl tinade hallon + några extra färska

• 2 msk chiafrön

• 2 1/2 dl kokosmjölk (alt. mandelmjölk)

• 1 msk honung

• 2 tsk vaniljsocker

• kokosflagor eller riven kokos

Mosa en deciliter tinade hallon i en bunke eller burk med lock. Tillsätt chiafrön, kokosmjölk (eller mandelmjölk om du föredrar det), honung och vaniljsocker. Blanda väl, täck över alltsammans och ställ in i kylen i minst 30 minuter, men helst över natten så att fröna hinner att svälla ordentligt.

Servera puddingen i små skålar nästa morgon. Garnera med färska hallon och lite kokos.

Nattgröt med chia, plommon och mandel

Till 2 portioner, 5 minuter + i kyl över natten

Bild: Christine Olsson/TT

”Over night oats” har blivit en trendig amerikansk import på senare tid. På svenska kallas det även alpgröt. Ett praktiskt och gott sätt att fixa en frukost på. Med chiafrön blir det extra mättande och nyttig, medan plommon och mandel ger en härligt nötig smak.

ANNONS

• 1 msk chiafrön

• 2 dl havregryn

• 3 dl mandelmjölk

• 1/2 tsk vaniljsocker

• färskriven muskotnöt

• 3 plommon, urkärnade och delade i bitar

• 1 msk mandel, grovhackade

• honung alt. agavesirap för vegansk variant

• mjölk av valfri sort

Kvällen före: Blanda chiafrön, havregryn, mandelmjölk, vaniljsocker och lite riven muskotnöt i en bunke. Rör ned två av plommonen, täck över och låt stå i kylen över natten.

Nästa morgon: Rör om ordentligt tills du får en krämig och någorlunda slät gröt. Fördela i två skålar, strö över bitarna från det sista plommonet tillsammans med hackad mandel. Ringla över honung eller agavesirap.

Servera med eller utan eget val av mjölksort.

Chiabollar med aprikos, lime och kokos

Till cirka 20 stycken, 15 minuter

Bild: Christine Olsson/TT

Små krutpaket när du behöver extra energi. Utmärkta som mellanmål till exempel, eller när du är godissugen men ändå vill vara lite nyttig. Perfekta att förvara i en tättslutande burk i kylen.

• 1/2 dl chiafrön

• 400 g torkade aprikoser

• 1/2 dl hett vatten

• 1/2 dl kokos

• 1 msk kakao

• 2 msk tahini

• 1 1/2 msk honung, alt. agavesirap för vegansk variant

• 1 lime, saft och skal

Lägg hälften av aprikoserna i blöt i hett vatten i 15 minuter. Låt rinna av och lägg över i matberedare med knivinsats tillsammans med kokos, kakao, tahini samt honung eller agavesirap. Mixa till en slät pasta.

ANNONS

Hacka resten av aprikoserna för hand. Häll över dem i en bunke och tillsätt chiafrön, rivet skal från en lime och saft från halva. Tillsätt sedan den mixade aprikospastan och blanda alltsammans väl.

Fukta händerna och rulla till små bollar av ungefär en valnöts storlek. Ställ in dem i kylen i minst en timme eller tills de stelnat. Bollarna kan förvaras lufttätt i kylen i cirka 1 månad.

Att dricka till

• Te eller kaffe och kanske ett glas juice.

LÄS MER:Mia Gahne lagar glutenfritt med Smilla Luuk

LÄS MER:Tre goda recept med fröer och groddar

ANNONS