GP Dokumentär: Rymningen från Stadsteatern

Fem Kumlainterner skulle spela ”I väntan på Godot” på Göteborgs stadsteater i april 1985, men fyra av dem rymde innan ridån gick upp.
I tre avsnitt berättar GP Dokumentär varför de rymde, vad som hände sedan – och hur det hänger ihop med Lars Noréns teaterprojekt som mynnade ut i Malexandermorden.

GP

Jan Jönsson kom till Kumlaanstalten för att hålla en teaterkurs med en grupp fångar 1985. De repade in Nobelprismottagaren Samuel Becketts ”I väntan på Godot”. Flera teaterchefer kom till Kumla för att se föreställningen på fängelset – och de ville ha den till sina egna teatrar.

Två turnéer beviljades. När den andra skulle ha premiär på Göteborgs stadsteater den 28 april 1986 hade fyra av fångarna rymt.

Och där kunde historien ha tagit slut.

Men tretton år senare upprepades projektet, då med Lars Norén som satte ihop föreställningen ”7:3” med tre intagna på Tidaholmsanstalten. En av fångarna, Tony Olsson, medverkade sedan i ett rån i Kisa och mordet på två poliser utanför Malexander.

Det går trådar mellan de här två teaterprojekten. Det är samma goda intentioner, ibland till och med samma personer.

Vad var det egentligen som hände i Göteborg 1986? Och varför drog man inte lärdom av rymningen från Stadsteatern? Hade Malexandermorden kunnat undvikas? Och framför allt – skulle samma sak kunna hända igen?

Rymningen från Stadsteatern är en del av GP:s prisvinnande satsning på ljudjournalistik, som vunnit både WANIFRAs Digital Media Awards Europe i kategorin Podcast och INMA awards i kategorin Best Audio med podcasten ”Hennes namn var”.

Under året har vi även släppt den granskande podden Polisskotten på Öckerö – och fler dokumentärpoddar är på väg. Se till att prenumerera på GP Dokumentär i din poddspelare för att inte missa några avsnitt.

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.