America Vera-Zavala fanns med på Theodor Engströms lista

Polisen har hittat en lång lista med hatobjekt i Almedalsmördaren Theodor Engströms dator. En av dem är America Vera-Zavala, dramatiker och före detta krönikör i Göteborgs-Posten.
– Vi som kämpar mot rasism måste fortsätta kämpa. Det är den enda slutsatsen som jag kan dra av detta, säger hon.

ANNONS
|

Efter mordet på Ing-Marie Wieselgren i Almedalen visade det sig snart att mördaren Theodor Engström också siktat in sig på C-ledaren Annie Lööf. När förundersökningen sedan blev offentlig framkom att ännu fler publika personer fångat hans intresse.

I en mapp på Engströms dator, med namnet ”Operation Werewolf”, hittade polisen en undermapp döpt till ”Landsförrädare” där han delat in kända personer i klass A, B och C.

Där fanns också mappen ”Ofullbordad”. Bland många mer eller mindre kända namn står vänsterdebattören, BT-krönikören och före detta GP-skribenten America Vera-Zavala med. Det var Borås Tidning först med att rapportera.

ANNONS

– Jag har varit ute i frågor som rör rasism och islamofobi under väldigt många år, så det är väl inte så konstigt kanske, säger hon till GP.

Första hotet kom 1994

För America Vera-Zavala är hot inte heller något nytt; när hon som vice elevrådsordförande på gymnasiet ställde upp för en flyktingkille kom det hotbrev till elevrådsrummet.

– Men när man är med på en lista skriven av någon som faktiskt har mördat... Det blir någonting helt annat.

Dessutom reagerade Vera-Zavala tidigt på avsaknaden av reaktioner i Almedalen just när mordet skett. ”Världen borde ha stannat men alla bara festade på”, som hon uttrycker det. Hon ser gensvaret – eller snarare bristen på det – som en logisk följd av ökad acceptans för högerextremt våld och rasism i samhället.

Theodor Engström har bland annat uttryckt att han ville bli en svensk Breivik.
Theodor Engström har bland annat uttryckt att han ville bli en svensk Breivik. Bild: Polisen

– Det finns en miljö av konspirationsteorier, hat, rasism och islamofobi i dag, och så finns dessa människor som är villiga att ta på sig uppdraget att göra något konkret åt det.

– Å ena sidan, klart att de är ensamma galningar, men de har en ideologi och en högerextrem övertygelse om att ta till våld för att ta bort ”det främmande” – och dit hör jag.

Bert Karlsson är också med på listan men ”tar det inte på allvar”, säger han till Skövde nyheter.

ANNONS

– Jag har inte tagit honom på allvar sedan början av 90-talet, säger America Vera-Zavala.

– Av hela mitt hjärta kan du citera mig på det.

Inte sluta kämpa

Enligt branschtidningen Journalisten stod minst 75 svenska journalister med på Theodor Engströms listor. Flera av dem fick reda på att de förekom i registret av kollegor, inte av polis eller åklagare. Detsamma gäller America Vera-Zavala.

– Jag tycker det är märkligt att polisen inte har kunnat kontakta mig. Märkligt och dåligt med tanke på vem han är och vad han har gjort.

Frågan är dock större än henne själv, understryker America Vera-Zavala.

– För mig är det så viktigt att vi som kämpar mot rasism fortsätter att kämpa. Det är den enda slutsats som jag kan dra av detta.

LÄS MER:Recension: ”Svartskalle – En svensk historia” av America Vera-Zavala

LÄS MER:Annie Lööf om åtalet: "Overkligt och omtumlande"

LÄS MER:Visbydådet – detta har hänt

ANNONS