I inslaget från Härryda kommun visar vi att socialtjänsten arbetar på fler sätt än att omedelbart omhänderta barn enligt LVU, skriver debattörerna.
I inslaget från Härryda kommun visar vi att socialtjänsten arbetar på fler sätt än att omedelbart omhänderta barn enligt LVU, skriver debattörerna. Bild: Lisa Henricson

Det är viktigt med en förtroendefull relation med föräldrarna

Det är viktigt att betona att förhållningssättet “hemma först” bygger på socialtjänstlagen och barnkonventionen. Enligt dessa lagar är det socialtjänstens ansvar att agera för att skydda och främja barns välbefinnande, skriver Susanne Grabe och Malin Johansson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

18/3 Socialtjänstens metod vidmakthåller föräldrarnas hedersförtryck av barnen

I programmet Uppdrag granskning och i inslaget från Härryda kommun beskrivs endast en liten del av socialtjänstens arbete och våra medarbetare berättar om ett sätt att arbeta med barn och familjer. Medarbetarna beskriver däremot inte hur arbetet sker när det handlar om hedersproblematik, de frågorna ställdes inte. Arbetet mot hedersvåld och förtryck kräver en helt annan bedömningsgrund och utgår från andra rutiner. Där håller vi med debattförfattarna om att det krävs ett annat arbetssätt.

Socialtjänstens uppdrag är att skydda barn från alla former av våld och förtryck, och detta är vår främsta prioritet. Vid misstanke om eller exponering för hedersrelaterat våld kan lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) tillämpas. Enligt denna lag måste ett beslut om omhändertagande grundas på en påtaglig risk för att barnets hälsa eller utveckling skadas. Religion i sig utgör inte grund för omhändertagande enligt LVU. När det gäller barn som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck ska deras rättigheter tillgodoses på bästa möjliga sätt. Det är viktigt att barnet får behålla sin kulturella identitet, språk och ursprung.

ANNONS

Det kan vara ett stort trauma för ett barn att ryckas från sin invanda miljö

I inslaget från Härryda kommun visar vi att socialtjänsten arbetar på fler sätt än att omedelbart omhänderta barn enligt LVU. Ett viktigt arbete är att sträva efter en god och förtroendefull kontakt med barn och föräldrar för att åstadkomma förändring och möjliggöra för barnet att fortsätta bo hos sina föräldrar, syskon eller nätverk samt att barnet kan fortsätta sin skolgång. Det kan vara ett stort trauma för ett barn att ryckas från sin invanda miljö.

Det är viktigt att betona att förhållningssättet “hemma först” bygger på socialtjänstlagen och barnkonventionen. Enligt dessa lagar är det socialtjänstens ansvar att agera för att skydda och främja barns välbefinnande. Centralt i detta arbete är bedömningar av barnets situation och behov av skydd, där barnets intressen alltid sätts i främsta rummet. Vi har även en skyldighet att erbjuda tidigt stöd och arbeta förebyggande för att undvika mer kraftfulla insatser senare.

Susanne Grabe, verksamhetschef för barn och familj i Härryda kommun

Malin Johansson, sektorchef för socialtjänst

ANNONS