Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Jonas Ransgård (M) och Ann-Sofie Hermansson (S). Foto: TT
Jonas Ransgård (M) och Ann-Sofie Hermansson (S). Foto: TT

Ransgård öppnar för hotellbranschen som delägare till nya arenan

Jonas Ransgård (M) öppnar för privata aktörer som ägare till den nya arenan. - Jag kan tänka mig att en hotellkedja kan vara intresserad, säger han.

Som GP berättat är Arenautredningens förslag till stadens politiker att arenan ”helt eller till dominerande del ” ägs av ett kommunalt bolag. Driften rekommenderas dock vara i privat regi.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jonas Ransgård, moderat kommunalråd och andre vice ordförande i Kommunstyrelsen, är positiv till att privata aktörer även är med och betalar kalaset – även som ägare.

– Det finns fler än kommunen som har intresse av arenan med allt vad det innebär  – och som därmed också borde ha intresse av att vara med och betala på ett eller annat sätt. Om det sedan sker via byggande, drift, ägande eller i form av andra lösningar är sådant som vi måste diskutera, säger han till GP och fortsätter:

– Projektet kostar mycket – drygt tre miljarder kronor är inte pengar som ligger och skvalpar i den kommunala verksamheten precis. Det här är en finansiering och en planering som måste ses över tid, inte minst när det gäller exploatering av marken, säger han.

LÄS OCKSÅ: Här föreslås Göteborgs nya miljardarena ligga

Hotellbranschen ett alternativ

Som möjlig ägarpartner nämner han hotellnäringen som bransch. 

–Det är ett förslag – det finns som sagt flera aktörer som kan ha finansiella intressen i ett sådant här projekt, säger oppositionsrådet Jonas Ransgård.

Kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson (S) är ordförande i Kommunstyrelsen. Hon säger sig vara positiv till olika lösningar i arenadiskussionen – finansiella som andra – men tycker att det är för tidigt att sätta ner i foten i bestämd riktning.

– Vi har nyligen fått utredningen. Det är viktigt att läsa och diskutera den i lugn och ro. I det här läget är det angeläget att inte låsa sig politiskt vid den ena eller andra lösningen, betonar Ann-Sofie Hermansson.

LÄS OCKSÅ: Wow – nu är Göteborg med i matchen igen

Varken hon eller Jonas Ransgård tror på något beslut vid mötet på Luciadagen.

– Frågan kommer med all sannolikhet att bordläggas till nästa möte. Den här frågan är alldeles för viktig för att förhastade beslut ska tas. I förlängningen det dock viktigt att det inte blir någon långbänk, säger Hermansson som liksom Ransgård tror på beslut under våren.

Det nya arenaområdet tros stå helt klar om cirka tio år.    
 

Läs mer om Arenafrågan
Mest läst