Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Här föreslås Göteborgs nya miljardarena ligga

Utredningen kring en ersättningsarena för Scandinavium är klar. GP kan berätta detaljerna om den nya miljardarenan. – Det känns fantastiskt att vara framme i ett läge där vi kan presentera ett genomarbetat förslag, säger Magnus Sigfusson, direktör för stadsutveckling och ansvarig för uppdraget.

Mellan 3 och 3,5 miljarder. Så mycket beräknas det nya arenakomplexet kosta. Stadsledningskontoret har sedan sommaren 2016 utrett hur en ersättningsarena för Lisebergshallen, Scandinavium och Valhalla sporthallar kan se ut och har nu kommit fram till en rekommendation.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag kan inte säga någon annan enskild byggnad som varit i den här storleken. Jag har jobbat här ett och ett halvt år och under den tiden har jag aldrig hört talas om någon större investering i en enskild byggnad från staden, säger Magnus Sigfusson, direktör för stadsutveckling och ansvarig för uppdraget.

LÄS OCKSÅ: Ransgård öppnar för hotellbranschen som delägare till nya arenan

Arenakomplexet beräknas bli cirka 35-40 meter högt, 100 meter brett och 200-300 meter långt och ligga norr om Valhallagatan. Placeringen rekommenderas bli på nuvarande Valhalla IP, närliggande parkering och till viss del på grusplanerna bakom Valhalla IP.

– Det går att komma fram till en färdig arena snabbare på norra sidan än om man bygger söder om Valhallagatan. Det finns också andra skäl, byggtekniska och störningsmässiga, som gör att vi föreslår den positionen. Dessutom skapas förutsättningar för stadsutveckling i form av bostäder, kontor och evenemangsstödjande verksamheter söder om Valhallagatan, säger Magnus Sigfusson.

Magnus Sigfusson. Bild: Göteborgs stad. 

Om politikerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige beslutar att gå vidare med utredningens förslag kommer Valhalla IP att rivas för att ge plats åt den nya arenan.

LÄS OCKSÅ: Wow – nu är Göteborg med i matchen igen

Kostnaden för ersättningsarenan uppskattas bli någonstans mellan 3 och 3,5 miljarder kronor. Cirka 2,3 till 2,6 miljarder av den summan beräknas gå till den större hallen i arenan – ersättningshallen för Scandinavium. Satsningen är en av de största staden gjort på en enskild byggnad.

– Byggnader i den här storleken bygger staden oerhört sällan, säger Magnus Sigfusson.

Utredningen förordar att arenan ägs ”helt- eller till dominerande del” av ett kommunalt bolag. Driften rekommenderas däremot vara i privat regi.

– Det är väldigt vanligt att kommunen äger sådana här arenabyggnader eftersom den här typen av byggnad inte ger vinst. Genom att äga byggnaden så har kommunen dessutom försäkrat sig om att styra över innehållet och kan undvika olämpliga evenemang. Vi rekommenderar det och sedan får politikerna bestämma, säger Magnus Sigfusson.

Varför rekommenderar ni privat drift?

– Evenemangsbranschen har utvecklats sig så att stora privata operatörer har tillgång till artister och evenemang och det blir mycket svårare för andra aktörer att få tag på attraktiva evenemang.

Hur mycket publik beräknar ni ska få plats?

– Vi bedömer att den stora arenan kommer kunna ta 14 000 till 16 000 på idrottsevenemang. På musikevenemang brukar det gå att få in lite mer.

När kan arenan stå klar?

– Vi tror att om man får ett beslut nu att gå vidare på så tror vi löptiden kan ta ungefär tio år. Vi tror att den skulle kunna stå klar 2027. Det är en försiktig bedömning.

Utredningen kommer tas upp för beslut på kommunstyrelsens möte den 13 december. Ett troligt scenario är att kommunstyrelsen bordlägger beslut till längre fram för att hinna gå igenom utredningen noggrant.

Läs mer om Sport
Mest läst