KRAVET: Så länge bör Johaug stängas av

ANNONS
|

Påtälsnämnden, som lyder underAntidpoing Norge, föreslår att skidstjärnan Therese Johaug stängs av från sporten i 14 månader, enligt ett pressmeddelande som organisationen skickade ut under tisdagen.

Strafförslaget kommer att skickas vidare till Norges idrottsförbund, som sedan tar det slutgiltiga beslutet kring Johaugs avstängning. Avstängingen gäller från och med den 14 oktober i år.

– Therese Johaug lyder som internationell elitutövare under ett strängt internationellt regelverk. Detta regelverk belägger henne med en sträng aktsamhetsplikt. Utövarens ansvar för vad hon får i sin kropp har statuerats i en rad dopningsdomarbåde nationellt och internationellt. Vid överläggelse kring beslutet har påtalsnämnden tagit hänsyn till relevanta Cas-domar, säger påtalsnämndens ledare Anstein Gjengedal.

ANNONS

Krämen märkt "DOPING"

Det var i början av oktober som bomben slog ned - dennorska skidstjärnan hade ertappats med den anabola steroiden Clostebol i kroppen. Johaug grät sig igenom den efterföljande presskonferensen och hävdade att det hela var ett misstag: hon hade använt en kräm för att behandla en brännskadad läpp under ett höghöjdsläger i Italien.

Den norske landslagsläkaren Fredrik Bendiksen tog på sig det fulla ansvaret och avgick. Senare visade det sig dock att krämen, inköpt på ett italienskt apotek, hade försetts med en storförbudssymbol på förpackningen och var märkt med ordet "DOPING".

LÄS OCKSÅ: Johaugs kräm hade förbudssymbol på förpackningen

Skulle förslaget på 14 månaders avstängning stå sig så innebär det att Therese Johaug kan vara tillbaka i spåren lagom till OS i Pyoengchang i Sydkorea 2018.

ANNONS