Johaugs kräm hade förbudssymbol på förpackningen

Den norska skidstjärnan Therese Johaug har åkt fast för dopning. Ett misstag, hävdade den norske landslagsläkaren och avgick. Nu visar det sig att förpackningen med den kräm som innehöll en anabol steroid var märkt med ordet DOPING och en förbudssymbol.

ANNONS
|

Nu riskerar Johaug, sportens kanske största affischnamn, att missa både VM i Lahtis i februari nästa år och OS i Pyeongchang 2018.

-Huvudregeln för uppsåt eller grov oaktsamhet är fyra års avstängning. När det gäller en icke-specifik substans, som det här, måste idrottaren bevisa att den inte har agerat med uppsåt, säger Britha Røkenes, vid Antidopning Norge, till TT.

-Om det bara är vårdslöst hamnar vi snart på två års avstängning, men det kan bli en kortare avstängning eller sluta med en varning. Det är för tidigt att säga något om.

LÄS OCKSÅ: Johaug i tårar - läkaren avgår

ANNONS

Therese Johaug grät sig igenom den presskonferens som det norska skidförbundet höll på torsdagen med anledning av att skidstjärnan åkt fast för dopning. Hon ertappades med den förbjudna substansen Clostebol, som är en anabol steroid.

LÄS OCKSÅ:Experten: Det mest effektiva dopningspreparatet

Den norske landslagsläkarenFredrik S Bendiksen tog på sig det fulla ansvaret och sade under presskonferensen att han sagt till Johaug att den kräm hon fått av honom var okej att använda. Hon tog den på läpparna för att behandla en brännskada hon ådragit sig i samband med höghöjdsträning i Italien i slutet av augusti, enligt både henne själv och det norska förbundet.

LÄS OCKSÅ:Dopningschefen: Kan stängas av i minst två år

Står DOPING på förpackningen

Krämen heter Trofoderemin och säljs bland annat i Italien, i många länder säljs den inte alls. Nu framkommer uppgifter som sätter det norska "misstaget" i ett annat ljus. På förpackningen till krämen står det nämligenDOPING med stora bokstäver omgärdat aven förbudssymbol, vilket norska Dagbladet var först med att rapportera om.

LÄS OCKSÅ:Hilmersson: "Johaug måste självklart stängas av"​

Tidningen har pratat med en apotekare på det apotek där krämen inhandlades som bekräftar att den alltid förses med en varningssymbol.

– Det är en dopningsvarning på alla förpackningar vi säljer, säger apotekaren.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Wassberg: "Ett jävla liv för en liten grej"

Enligt Dagbladet framgår det även i innehållsförteckningen att krämen innehåller en dopningsklassad substans.

LÄS OCKSÅ: Johaug: Jag är oskyldig

ANNONS