Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

Ilskan efter förstörelsen av Heden: "Det är jätteallvarligt"

Fyra av fem fotbollsplaner på Heden är förstörda efter rid-EM och stängs av året ut. Det får ordföranden i Göteborgs fotbollförbund att rasa. – Det här är jätteallvarligt, säger Bert Andersson.

Efter att rid-EM i Göteborg avslutades så uppdagades det stora skador på Hedens konstgräs. Enligt uppgifter till GP beror skadorna på att man använt tyngre – väldigt mycket tyngre – fordon på planerna än vad man kommit överens om inför mästerskapet. 
Kostnaderna för att reparera de fyra förstörda planerna kommer att landa på mellan sju och åtta miljoner kronor.

Fotbollen i Göteborg drabbas hårt av skadorna på Heden då mängder av matcher nu måste bokas om till andra spelplatser.
– Det är ju beklagligt det som hänt, men vi kommer att jobba över hela stan för att hitta lösningar och jag är ganska positiv till att vi klarar det, i alla fall från nästa vecka. Vi kommer att prioritera ungdomar och matcher, säger föreningsförvaltningens samordnare Robert Lendahl.

LÄS ÄVEN: Hedens planer förstörda – stängs resten av året

Ordföranden i Göteborgs fotbollförbund, Bert Andersson förstår inte hur planerna kan stängas av resten av året.
– Det är väl bara att byta gräset? Det kan inte ta hela året. Om man börjar jobba direkt och sätter lite fart så ska det gå att lösa. Det håller inte att gömma sig bakom kommunal upphandling eller något sådant. Det måste gå att hitta en lösning när det nu är ett akut läge, säger han.

Vad betyder detta för er?
– De här planerna är stenhårt bokade. Det är allvarligt, jätteallvarligt för oss. Jag vill vara tydlig med att jag tycker det är okej att använda Heden till hästar och annat, den kan inte alltid vara vår. Men jag har liten förståelse om man inte har gjort sitt jobb eller om man har räknat fel, säger han och fortsätter.
– Jag hade välkomnat om någon hade ringt oss, det förvånar mig lite.

Nu blir Heden en ödslig plats resterande del av året när restaureringen av planerna drar igång.
– Heden är ju annars helt fantastisk, det räcker att gå över Heden när den inte används för matcher så är det alltid någon spontanfotboll på gång. Det är jättepositivt för fotbollen i Göteborg. Att det nu inte går är jätteallvarlig. Sen vill jag inte hamna i någon pajkastning för det gynnar inte någon.

Gothia Cup är i stort behov av Heden för att kunna leverera världens största ungdomsturnering i fotboll. Turneringens boss, Dennis Andersson beklagar att Heden nu har förstörts.
– De visste ju att risken fanns så det är säkert med i någon kalkyl. Men det är tråkigt när det händer samtidigt är det ingen jätteöverraskning. Från vår sida är vi lugna, jag kan inte tänka mig något annat än att det här snart är åtgärdat. Samtidigt kan man se det som en nödvändig upprustning av Heden, säger han.

Mest läst