Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/9

Hedens planer förstörda – stängs året ut

Fyra av Hedens fem fotbollsplaner stängs året ut efter att tävlingarna under EM i ridsport förstört underlaget. – Det är ytterst tråkigt såklart, säger Ann-Charlotte Hellman, fastighetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Idrotts- och föreningsförvaltningen tvingas stänga ner fyra av Hedens fem konstgräsplaner. Detta efter att undersökningar visar att underlaget skadats allvarligt under ridsport-EM – trots att man inför mästerskapet försökte undvika just detta.

– Vi har tillsammans gått igenom hur vi på bästa sätt skulle kunna skydda konstgräsplanerna. Tyvärr visar det sig att det inte var tillräckligt och att planerna på vissa delar fått omfattande skador. Något som vi naturligtvis beklagar, säger Thomas Walfridsson som är projektledare i EM-organisationen i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till GP beror skadorna på att man använt tyngre – väldigt mycket tyngre – fordon på planerna än vad man kommit överens om inför mästerskapet. 

– Så kan det vara, men det vet vi inte förrän vi undersökt gräsmattorna och det underliggande underlaget. Men vi ser att det är breda hjulspår som gjort märken och marken är ojämn och gropig, säger Ann-Charlotte Hellman, fastighetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Men ni hade en plan för hur detta skulle undvikas – ändå gick det snett?

– Så är det. Vi gick igenom det med Got Event och av någon anledning har den täckningen inte varit fullödig. Det är ytterst tråkigt såklart, för det drabbar vår skolor och föreningar.

Lotta Nibell är vd på Got Event, som arrangerade EM i ridsport.

– De uppgifter jag har säger att underleverantörerna har följt instruktionerna till punkt och pricka, men det är möjligt att jag inte är helt uppdaterad, säger hon.

På Heden pågår både träningar och matcher varje dag i veckan, vilket innebär att många hundra spelare kommer påverkas när stadens stora fotbollscentrum stängs ned. Det kommer dröja till nästa år innan planerna är i spelbart skick – minst.

Enligt uppgifter till GP kommer reparationen av planerna att kosta sju till åtta miljoner.

– Det har vi ingen aning om just nu. När vi gjort fler undersökningar så vet vi. Nu gäller det att hitta lösningar tillsammans med Got Event, säger Hellman.

Kommunens arenabolag Got Event försöker nu lösa den plötsliga plankrisen genom att hitta lediga träningstider på Bravida Arena och på Valhalla IP. Och Heden, som normalt sett sjuder av liv den här tiden på året, blir nu en ödslig plats.

– Ja, det är ju ett blåshål i vanliga fall och nu blir det ingen verksamhet där så då blir det ännu värre. Det skulle ju varit full fart från och med imorgon, säger idrotts- och föreningsförvaltningens samordnare Robert Lendahl.

Allt från ungdomslag till seniorlag och inte minst korplag spelar på Heden. Nu kommer Lendahl försöker hitta nya planer för de berörda föreningarna.

– Det är ju beklagligt det som hänt, men vi kommer att jobba över hela stan för att hitta lösningar och jag är ganska positiv till att vi klarar det, i alla fall från nästa vecka. Vi kommer att prioritera ungdomar och matcher, säger Lendahl.

Hedens planer brukar vara fullbokade varje dag?

– Ja, det kan man nog lugnt säga. Vi jobbar för högtryck med att flytta matcherna nu.

Mest läst