Polisen misstänker: Serierånare ger sig på äldre med rullator

ANNONS
|

Klockan 12.12 fick polisen larm om att ännu en äldre kvinna blivit rånad i Göteborgsområdet. Den här gången i Bohus, i Kungälvstrakten norr om Göteborg.

– Kvinnan blev knuffad utanför sin port av en man iklädd svart jacka med uppdragen huva. Han knuffade henne så att hon ramlade och i samband med det blev hon frånryckt sin handväska, förklarar Thomas Fuxborg.

Kvinnan lyckades för egen hand ta sig upp till sin lägenhet och larmade polisen och gärningsmannen försvann i okänd riktning.

LÄS MER: Fyra äldrerån under några timmar

Knappt en timma senare larmar ett vittne polisen om ett likadant rån i Sävedalen.

ANNONS

– 13.12 ringer ett vittne in och säger att en äldre dam har blivit frånryckt sin handväska av en man som hoppat på henne. Kvinnan går med rullator och mannen kommer fram och rycker hennes handväska innan han hoppar in i en mörkröd Volvo och kör från platsen.

Misstänker samma förövare

Enligt Thomas Fuxborg finns det flera faktorer som tyder på att det är samma gärningsman.

– Tillvägagångssättet och att man ger sig på samma typ av offer - äldre med rullator i de flesta fallen. Det är skrämmande att man ger sig på försvarslösa personer på det här sättet. Det kan lätt bli rejäla skador i samband med rånen och många som råkar ut för något sådant här vågar knappt lämna sina hem efteråt, säger han.

Hur hänger rånen ihop geografiskt?

– Igår var det ett i Bergsjön, ett i Lunden och ett i Kungälv och idag i Bohus och Partille. Av vittnesuppgifterna från det senaste har gärningsmannen hoppat in i en bil och om man kör bil går det snabbt att ta sig runt. Att någon skulle åka runt och leta efter offer som går runt med rullator, det känns lite otryggt.

Knapphändigt signalement

Från två av rånen finns det signalementsuppgifter, men det är ont om signalement i de övriga fallen.

ANNONS

– Många äldre blir så chockade att det är svårt att få ett bra signalement. Det är vid rånet i Bohus som vi har mest att gå på, säger Thomas Fuxborg.

Under onsdagen utsattes under eftermiddagen fyra offer för rån med liknande tillvägagångssätt. Flera har utsatts för våld innan rånaren kommit över handväskor eller plånböcker och ingen hänsyn verkar ha tagits till offrens ålder.

ANNONS