Polischefen sågar asylpolitiken: "Känner en stor skam"

Polisområdeschefen i Älvsborg, Lena Matthijs, kritiserar den svenska asylpolitiken i ett känslosamt Facebook-inlägg. "Den ena handen, smeker, den andra slår. Hur kan barnkonventionen förenas med detta?”, skriver hon.

ANNONS
|

Under tisdagen skrev Lena Matthijsett omtalat Facebook-inlägg där hon beskriver frustrationen kring att företräda de lagar som nu lett till att en 17-årig flicka, som hon själv är vårdnadshavare för, utvisas, vilketBorås Tidning var först att rapportera om.

”Jag känner stor skam. Skam för att tillhöra det statliga etablissemanget som beslutat att utvisa en sjuttonårig flicka till Etiopien efter fyra år i Sverige, därför att hennes hemland inte bedöms tillräckligt farligt eller eländigt”, skriver hon bland annat.

Kritiserar asylpolitiken

Inlägget äri skrivande stund är uppe i över 4000 delningar. Hon beskriver hur det känns att ge en 17-årig flicka från Etiopien besked om utvisning. I inlägget kritiserar hon Sveriges asylpolitik och det faktum att barn och ungdomar, som tillbringat flera år i landet och studerat samt lärt sig språket, många gånger inte får vara kvar.

ANNONS

”Vi talar om ungdomar som redan kostat det svenska samhället miljontals kronor under asylprocessen. Vi kastar skattepengar i sjön, i världens sämsta och mest korttänkta investering i mänskligt lidande. Detta är resursförstöring av såväl mänskliga resurser som i rena pengar. Kostnaderna för uppehälle, inräknat handläggare, advokater, socialsekreterare, lärare, boendepersonal, familjehemsföräldrar, gode män, migrationsdomstolarnas personal, m.fl. blir mångmiljonbelopp.”, skriver hon.

Matthijs beskriver hur ungdomar som kommit till Sverige känner sig svikna, lurade och förrådda av "det fantastiska landet som en gång tog emot dem med öppen famn".

Ungdomar utvisas - kriminella får stanna

Hon ifrågasätter även sin roll som polischef där hon måste upprätthålla de lagar som gör att ungdomar, vars hemländer anses som säkra, blir utvisade:

”Jag anser att vi silar mygg och sväljer kameler. Vi utvisar ungdomar som förankrat sig i det svenska samhället, samtidigt tar vi emot återvändare från striderna i Syrien som inte har någon annan plan än att förstöra vår trygghet. Vi lyckas inte heller verkställa utvisningar av grovt kriminella, utan de får stanna eftersom deras liv riskeras om de skickas tillbaka”.

"Det är ett dilemma"

För GP berättar Lena Matthijs om reaktionerna som kommit efter Facebook-inlägget:

– Jag har kollat igenom kommentarerna nu på morgonen och vi verkar vara många som tycker att Sverige inte tar vara på laglydiga ungdomar, och istället har svårt att utvisa belastade kriminella. Det är ett dilemma, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Mina kollegor har gett mig massor av stöd. De känner en stolthet i att jag skrev inlägget.

Hon valde att skriva om det hela efter att en person i hennes närhet dragit paralleller till 30-talets Tysklanddär "polischefer tyst följde med", som hon uttrycker det.

– Om jag inte hade gjort det, hade jag inte kunnat leva med att det här hänt henne och alla andra som utvisas, säger Matthijs.

Hur ser chefer över dig på det?

– Det finns alltid en risk att min saklighet ifrågasätts. Men jag är inte beslutsfattande i dessa ärenden, heller inte den som verkställer utvisningar. Så jag är inte jävig i uttalandet,men det är en svår balansgång.

Lena Matthijs tillägger:

– Jag blev högtalare för en stor andel människor där många är högt uppsatta lärare, läkare och chefer inom socialen. Det är en sakfråga.Om inte jag hade sagt något, vem hade då gjort det? Vad är mod egentligen?

LÄS MER:Regionpolischefen: "Stolt över Matthijs"

ANNONS