Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Klas Friberg. FOTO: TT
Klas Friberg. FOTO: TT

Regionpolischefen: "Stolt över Matthijs"

Det var under tisdagen som Lena Matthijs, polisområdeschef för Älvsborg, skrev ett uppmärksammat inlägg på Facebook där hon sågar den svenska asylpolitiken. Nu får hon medhåll av sin chef – regionspolischefen Klas Friberg. – Det är bara bra för organisationen, säger han.

Lena Matthijs är vårdnadsinnehavare för en 17-årig flicka som nu ska utvisas till Etiopien. Men trots att hon bott fyra år i Sverige, lärt sig svenska och nästan avslutat en gymnasieutbildning, ska hon utvisas. Detta fick Lena Matthij att fördöma det svenska asylsystemet i ett inlägg på Facebook, något GP tidigare rapporterat om.

LÄS MER: Polischefen sågar asylpolitiken: "Känner en stor skam"

"Bara bra för organisationen"

Nu blir Lena Matthijs uppbackad av sin chef Klas Friberg som är regionpolischef i Västra Götaland. Han uppger att inlägget är något han är stolt över.
– Hon brinner väldigt mycket för frågor gällande nyanlända, vilket bara är bra för organisationen, säger han till GP.

Klas Friberg refererar till yttrandefrihetsgrundlagen och poängterar att även poliser omfattas av den. Han säger att poliser har rätt till en åsikt, och att han inte har några synpunkter på om de skriver inlägg på Facebook som behandlar svåra ämnen, exempelvis det som Lena Matthijs tar upp.
– Alla har rätt enligt lagen att yttra sig, och så även poliser. Att anställda på polismyndigheten skriver Facebook-inlägg med åsikter har jag inga synpunkter på, säger han.

Många håller med Lena Matthijs

Inlägget som Lena Matthijs skrev har delats 4000 gånger. När hon pratade med GP under tisdagen berättade hon om allt stöd hon fått.
– Jag har kollat igenom kommentarerna nu på morgonen och vi verkar vara många som tycker att Sverige inte tar vara på laglydiga ungdomar, och istället har svårt att utvisa belastade kriminella, sa hon då.

Mest läst