Utredarna bekräftar rök ombord innan kraschen

ESA har tagit en satellitbild av en oljefläck som uppges komma från det störtade planet. Samtidigt bekräftar haveriutredarna att det ska ha varit rök ombord på planet innan kraschen.

ANNONS
|

Enligt uppgifter till CNN ska rökdetektorer ombord på EgyptAirs flight 804 larmat om rök ombord på planet bara minuter innan det ska ha krashat. CNN uppger att man har tagit del av information som skickats via ACARS-systemet (Aircraft Communications and Reporting System). Systemet används för att skicka flygdata mellan flygplan och olika markstationer.

Under lördagen har haveriutredarna, BEA, bekräftat uppgifterna om att det var rök ombord på planet kort innan kraschen, rapporterar Le Parisien.

Under fredagen togEuropeiska Rymdorganisationen ESAen satellitbildav en oljefläck cirka 40 kilometer sydost om där planet försvann från radarn tidigt på torsdagsmorgonen.

Fläcken uppges vara cirka 2 km lång. Bilden togs vid 16-tiden på torsdagen, men det är inte helt säkert att den kommer från det störtade planet, skriver ESA på sin hemsida.

ANNONS

Flygplanet försvann under en flygning mellan Paris och Kairo i torsdags.På fredagen kom uppgifter om att delar av flygplanetsom troligen är MS804 samt kroppsdelar.Det är egyptisk militär som gjort fynden när de letade efter den svarta lådan.

Kroppsdelar, säten och en eller flera delar av passagerares bagage ska senare ha hittats utanför Egyptens kust, uppger Greklands försvarsminister, enligt AFP.

Det är egyptiska myndigheter som bekräftar uppgifterna för bland annat TT.

Al Jazeera skriver att det hittats några mil norr om Alexandria i Egypten.

- Man har hittat passagerarnas personliga tillhörigheter, säger en militär talesman på sin Facebooksida enligt tidningen.

Planet lyfte frånCharles de Gaulle i Paris klockan 23.09 på onsdagskvällen och skulle till Kairo i Egypten. Under tidig torsdagsmorgon försvann planet från radarn.

– En officiell källa hos EgyptAir anger att flight MS804, som lämnade Paris vid 23.09, till Kairo har försvunnit från radarn, skrev flygbolaget på sitt officiella twitterkonto.

Kontakten med planen ska ha förlorats cirka 01.30 svensk tid. Då var det på en höjd av 11 200 meters höjd, 37 000 fot. Planet ska ha skickat en nödsignal 04.26, säger EgyptAir.

Den grekiska försvarsminister Panos Kammenoe sa under torsdagen att planet gjorde "plötsliga svängar" i luften samtidigt som det sjönk innan det försvann från radarn:

ANNONS

– Planet genomförde en 90-graders sväng till vänster och en 360-graders sväng till höger, föll från 37 000 fot till 15 000 fot, och signalen försvann vid cirka 10 000fot", sa Kammenoe enligt The Guardian.

När planet försvann hade det passerat egyptiskt luftrum, cirka 280 kilometer från egyptiska kusten, uppger flera medier.

På torsdagen sa egyptiska myndigheter att planet hade kraschat i Medelhavet.

En fartygskapten ska ha sett "en flamma i himlen", enligt enligt Sky News Arabia.

Redan under torsdagskvällen sa Egyptair att vraket hittats men senare under kvällen dementerades uppgifterna.

Ombord ska det ha funnits 66 personer. 56 passagerare, varav ett barn och två spädbarn, åtta i besättningen och tre personer ur säkerhetspersonalen enligt flygbolaget. Kaptenen ska ha över 6000 flygtimmar och hans pilotkollega över 2500 flygtimmar.

Inga svenskar ska ha funnits ombord på planet. De flesta är egyptier, sedan finns fransmän, irakier, en britt, en belgare, en kanadensare, en sudanes, en tchadier, en portugis, en kuwaitier, en saudier och en algerier.

Det är fortfarande mycket oklart vad som hände när planet försvann från radarn.

Under torsdagen sa man att det inte kan uteslutas att det var en terrorattack.

– Sannolikheten att det rör sig om en terroristattack är högre än sannolikheten att det var ett tekniskt fel, sa Egyptens luftfartsminister Sherif Fathy enligt The Guardian.

ANNONS

Något som fler spekulerade i.

- Sträckan planet flyger på, mellan två terrorutsatta platser, Paris och Egypten, och framför allt Egyptens inblandning. Ett terrorhot har ju riktats mot landet. Det är lite frestande för en terrorgrupp med en flygning just mellan Paris och Egypten, sa Jan Ohlsson, chefredaktör för Travel Insider, till TT.

Något som pekar i den riktningen är att det försvann från radarn så snabbt.

- Man är på det klara med att det var ett oerhört snabbt förlopp och att transpondersignalen försvann direkt. Det tyder på att elförsörjningen klippts av ögonblickligen, och troligen då av en explosion, sa Christer Åström, journalist på tidningen Flygrevyn.

Men det är som sagt spekulationer. Det kan också bero på tekniska problem.

Egyptens premiärminister, Sherif Ismail, lyfte också fram terrorism som en möjlig förklaring, men sa samtidigt:

– Vi kan inte utesluta något vid den här tidpunkten, inte heller bekräfta något. Alla sökoperationer måste avslutas innan vi vet orsaken, sa Ismail till The Guardian.

Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi uttryckte sina kondoleanser till offrens familjer under fredagen, skriver Al Jazeera.

ANNONS