Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

160519-egyptfrankrikeflyganalys-278240_se.gp_0.jpg
Det försvunna flygplanet är av typen Airbus A320-232 och tillhör Egyptair. Här en bild på en Boeing 737-800 från flygbolaget. Arkivbild.

Experter: Tyder på terrordåd

Två flygexperter hävdar att mycket tyder på att Egyptair-planet som försvann över Medelhavet och störtade utsattes för ett terrordåd. Vrakdelar som tros komma från planet har hittats.

- Sträckan planet flyger på, mellan två terrorutsatta platser, Paris och Egypten, och framför allt Egyptens inblandning. Ett terrorhot har ju riktats mot landet. Det är lite frestande för en terrorgrupp med en flygning just mellan Paris och Egypten, säger Jan Ohlsson, chefredaktör för Travel Insider, till TT.

Christer Åström, journalist på tidningen Flygrevyn, pekar även på det faktum att planet plötsligt försvann från radarn.

- Man är på det klara med att det var ett oerhört snabbt förlopp och att transpondersignalen försvann direkt. Det tyder på att elförsörjningen klippts av ögonblickligen, och troligen då av en explosion, säger han.

Bara spekulationer

Båda betonar samtidigt att detta bara är spekulationer i ett läge där ännu väldigt lite information kommit ut.

- Ett annat scenario är att ett antal dramatiska tekniska fel inträffar som piloterna inte lyckas klara ut, och man tappar kontrollen och störtar i havet. Det skulle kunna vara någon form av motorhaveri, som en brand, som utlöser reaktioner i cockpit som inte är adekvata, säger Christer Åström.

- Men med tanke på det extremt snabba händelseförloppet så lutar det åt en sabotageaktion. Förmodligen rör det sig om någon insider på flygplatsen som lyckats få ombord sprängmedel, troligen någon tidsinställd historia.

Tillgång till planen

Säkerhetskontrollerna på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris, varifrån planet lyfte, betraktas som rigorösa. Men kontrollerna riktar sig främst mot passagerare och andra besökare på flygplatsen, inte mot personalen, konstaterar Åström.

- Det finns mycket personal som har tillgång till flygplatsen – lastare, servicetekniker, de som sörjer för catering och kör ombord vagnarna.

Att planet störtat bekräftades under eftermiddagen av Frankrikes president François Hollande. Senare uppgav också grekisk militär att vrakdelar hittats i havet sydöst om Kreta i ett område längs Egyptair-planets rutt.

Mest läst