Unga och barn bland mördarens offer

9 personer, bland dem flera ungdomar, har skjutits ihjäl och 21 personer har skadats i ett köpcentrum i München. Polisen hittade under kvällen en död 18-årig man och de misstänker att det är gärningsmannen som tagit livet av sig. I samband med en presskonferens tidigt på lördagsmorgonen berättar polisen att mannen inte är känd för dem sedan tidigare och att hans motiv är helt oklart.

ANNONS
|

Åtta av de döda är under 21 år, enligt tyska medier. Offren utgörs av tre kvinnor och sex män, i åldrarna 13 till 45.

Polisen ska ha identifierat den misstänkte gärningsmannen nu och uppger att den unge mannen inte var känd för dem sedan tidigare. De förutsätter däremot att det är samma person som syns i en av alla videos som cirkulerar från dådet. Polisen uppmanar allmänheten att skicka in videos som skildrar fredagens dåd. Detta rapporterar Breaking news.

Klockan 11:40 inledde polisen i München en presskonferens. Där förväntas polisen berätta om de senaste uppgifterna som framkommitom den misstänkta terrorattacken som ägde rum under fredagskvällen i staden.

ANNONS

Under lördagsmorgonen ska det även hautförts en husrannsakan i en lägenhet i stadsdelen Maxvorstadt i München. Ett stort område är avspärrat runt ettflera våningar högtbostadshus.Utredare ska enligt uppgift ha burit ut lådor från huset. Polisen har däremot inte bekräftat om det aktuella huset är den misstänkte gärningsmannens alternativt hans föräldrahem. Det rapporterar tidningen Bild. Enligt tidningen ska den unge mannens pappa ha förts till polishuset.

Skottlossning vid shoppingcenter

Det första larmet kom vid klockan 17.50på fredagskvällenom en skottlossning i shoppingcentret Olympia Einkaufszentrum.

Skjutningen började inne på en snabbmatsrestaurang och fortsatte därefter inne i köpcentrumet i de nordvästra delarna av den sydtyska storstaden. Den misstänkte gärningsmannen sprang genom gallerian och öppnade eld mot flera personer innan han rörde sig mot en tunnelbanestation i närheten, enligt vittnesuppgifter.

Under kvällen gick polisen ut med informationen om att det kunde röra sig om flera gärningsmän men den misstanken har försvagades under kvällen. Två personer som pekades ut som misstänkta visade sig vara helt oskyldiga.

Läs också: Anki erbjud skydd åt dem som inte kunde ta sig hem

Senare på kvällen förekom vittnesuppgifter om att skottlossning pågick på minst tre platser i München, men även det dementerades senare av polisen, enligt bayerska radiostationen BR.

Gärningsmannen, en pistolbeväpnad 18-åring bosatt i München, sköt sig själv i närheten av köpcentrumet efter att ha konfronterats av en civil polispatrull, enligt SZ. 18-åringen är tysk medborgare och har iransk bakgrund. Han är inte känd av polisen sedan tidigare.Hans motiv är "helt oklart" för polisen.

ANNONS

Allmänheten uppmanades att stanna inne

Det finns enligt Münchenpolisens talesman inga indikationer på att skjutningen var ett islamistiskt terrordåd men polisen beskrev under kvällen händelsen som en akut terrorsituation.Polisen misstänkte sent på kvällen att någon eller några gärningsmän befann sig på fri fot.Allmänheten uppmanades att undvika offentliga platser.

–Det finns skyttar som är på flykt och som är farliga, sade talesmannen Peter Beck.

Vid klockan 22 meddelade polisen att allmänheten får ha tålamod. Polisen arbetade intensivt med att hitta den personeller personerna som utfört det misstänkta terrordådet. Mankontrollerade alla fordon som trafikerade stadens ringleder. Polisen var tungt beväpnadoch utrustad med kravallutrustning. Det rapporterar tidningen Abendzeitung Muenchen.

Nio döda och ett obekräftat antal skadade

Vid 22.30-tiden på fredagen uppgav Münchenpolisenvia sitt twitterkontoatt minst nio personer dödats och många fler befaras vara skadade. Vid 00.25 skrev polisen att minst tio personer är skadade, att polisinsatsen fortfarande pågår och att situationen fortfarande är oklar.

Vårdpersonal på sjukhuset Schwabing i närheten av köpcentrumet kallades in och flera andra sjukhus gjorde sig beredda på att ta emot skadade.

Strax innan klockan 22:00 kom rapporter om att omkring 100 personer vårdas av kristeam i München. Detta rapporterar både tidningen Die Welt och tidningenSüddeutsche Zeitung.All tillgänglig vårdpersonal i Bayern hade kallats till München.

ANNONS

En 15-årig flicka uppges ha avlidit på väg tillsjukhusetRechts der Isar. Två andra personer som ska vara allvarligt skadade vårdas på sjukhuset tillsammans med flera lindrigt skadade. Sjukhuset har utlyst katastroftillstånd och alla tillgängliga läkare har kallats in.

Vittne filmade skottlossning

Videon nedan uppges visa en del av skottlossningen. Den har spridits i såväl sociala som traditionella medier men ingen officiell källa har bekräftatdess äkthet.

I ett filmklipp från Twitter ser man människor springa för att söka skydd.

I ytterligare ett uppmärksammat klipp filmat av ett vittne befinner sig en manpå taket till ett parkeringshus i närheten av shoppingcentret. Mannen har ett vapen i handen och hörs bråka medvittnen på en balkongi närheten. Mannen ska enligt BBC bland annat säga "jag är tysk, jag är född här" i klippet.

Avstängd lokaltrafik

Tunnelbanan i staden stängdes av under tiden som insatsen pågick. Lokala myndigheter stoppade också all kommunal trafik med bussar, spårvagnar och tåg i området. Münchens järnvägsstation evakuerades och flera motorvägar norr staden stängdes av. Strax efter 23.30 skriver Münchenpolisen på sin twittersida att tåg, spårvagnar och bussar fortfarande står still. Trafiken ska ha kommit igång under natten.

Människor som har fastnatoch inte kan ta sig hem har erbjudits att få komma in i säkerhet hos invånare i München. På sociala medier används hashtagen #offenetür och #opendoor för att bjuda in strandsatta pendlare till sitt hem.

ANNONS

Facebook har aktiverat sin tjänst Safety check där personer som befinner sig stadenkan uppge att de är i säkerhet.

Inga svenskar såvitt känt

Svenska utrikesdepartementet följer utvecklingen från ambassaden i Berlin.

–Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar. Vi uppmanar svenskar i området att iaktta vaksamhet, följa rekommendationer från myndigheterna och följa utvecklingen i medier, säger Jon Pelling på departementets presstjänst till TT.

LÄS OCKSÅ: Svenska Anki erbjuder skydd för drabbade i München

Svensken Nico Seike, 19 år, var tillsammans med sin flickvän på väg hem i bilen från ett annat köpcentrum i München när skottlossningen inträffade.

–Sedan kom det massor av polisbilar, brandbilar och ambulanser, säger han.

Väl hemma hos sin pappa och dennes familj, som han hälsar på, började han ringa runt.

–Det var otäckt, speciellt som bara jag och min flickvän var hemma. Jag fick ringa och höra var de andra var. Men de var på väg hem.

Semesterlediga Europaparlamentarikern Jakop Dalunde (MP) satt på ett regionaltåg i München när han via Twitter fick kännedom om dödsskjutningarna.

–Jag känner en stark oro för att händelser som denna inträffar allt oftare, och jag känner oro för de drabbade och deras anhöriga. Man kan fråga sig hur mycket skräck ett samhälle tål, säger han till TT.

ANNONS

Tredje våldsdådet på kort tid

Det är dentredje attacken på åtta dagarsom drabbatcivila i Västeuropa.

Den 14:e juli dog 84 människor och 202 skadadesi Nice närMohamed Lahouaiej Bouhlel körde en lastbil rakt in i folkmassan på strandpromenaden under firandet av Frankrikes nationaldag.

Det var bara fyra dagar sedan södra Tyskland senast drabbades av ett tragiskt våldsdåd.Den 18:e juli attackeradeen 17-årig pojke passagerare på ett tåg mellan städerna Treuchtlingen och Würzburg i södra Tyskland. Fem personer skadadesvarav två allvarligt.

Tyska säkerhetsstyrkor har varit på sin vakt sedan dess och tyskamyndigheter har varnat för fler eventuella attacker, skriver BBC.

På fredagen var det fem år sedan massakern i Norge då Anders Behring Breivik dödade 77 människori Oslo och på Utøya den 22 juli 2011.

Sorgfylld helg

–Det här är en svår tidför München, sa stadsdirektör Dieter Reiterunderlördagsförmiddagen enligt tidningenSüddeutsche Zeitung.

Alla kommunala fester som var planerade att äga rum underhelgen i staden har ställts in. Redan under gårdagen avbröts festivalen Tollwood.

Fakta: Tidigare dåd i Europa

  1. Den 18 juli attackerar en 17-årig pojke passagerare på ett tåg mellan städerna Treuchtlingen och Würzburg i södra Tyskland. Fem personer skadas varav två allvarligt.
  2. Den 14 juli kör Mohamed Lahouaiej Bouhlel en lastbil rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice. 84 människor dör och 202 skadas varav 18 livshotande.
  3. Den 22 mars spränger sig självmordsbombare på flygplatsen Zaventem och tunnelbanestationen Maalbeek i Bryssel. 32 människor dödas – bland dem två svenskar – och omkring 300 skadas.
  4. Den 13 november 2015 sker flera attentat på olika platser i Paris. 130 människor dödas och mer än 350 skadas. De flesta dödsoffren krävdes inne på konsertlokalen Bataclan.
ANNONS