Minnesceremonin på Utøya. Ceremonin riktade sig främst till de berörda, familj och vänner till dem som dödades och överlevande. Norges statsminister och kronprins var några av dem som deltog.
Minnesceremonin på Utøya. Ceremonin riktade sig främst till de berörda, familj och vänner till dem som dödades och överlevande. Norges statsminister och kronprins var några av dem som deltog.

Norge mindes det ofattbara

När namnen på alla de 77 människor vars liv utraderades lästes upp blev det en stark påminnelse om terrorattackerna i Norge. Runtom i landet hölls ceremonier för att uppmärksamma att fem år gått sedan det ofattbara.

ANNONS
|

Den 22 juli 2011 spöregnade det. Nu sken solen på dem som samlats på Utøya för den årliga minnesstunden av terrordåden som särskilt drabbade ungdomarna på Arbeiderpartiets ungdomsförbunds (AUF) sommarläger.

- Vi är många som har en tom stol runt middagsbordet. Vi har många överlevande ungdomar bland oss som har upplevt sitt livs största mardröm. Sorgen och saknaden blir ännu tydligare för oss eftersom samhället omkring oss går vidare mycket fortare än vi berörda klarar av. Därför är det så viktigt att markera den här dagen, sade Lisbeth Kristine Røyneland, som miste sin 18-åriga dotter Synne Røyneland.

ANNONS

Lästes upp

I år var det första gången sedan minnesceremonin 2011 som namnen på samtliga de 77 dödsoffren lästes upp av medlemmar i AUF, både vid ceremonin i Oslos regeringskvarter och på Utøya.

Statsminister Erna Solberg, partiledare för konservativa Høyre, Jens Stoltenberg, numera generalsekreterare för Nato, och Norges kronprins Haakon var några av dem som också deltog i fredagens ceremonier.

- Fem år har gått sedan 77 människor miste livet. Fem år sedan den sommardagen som blev den mörkaste dagen i Norges historia, sade Erna Solberg.

- 22 juli har lärt oss något viktigt – att extremism kan växa fram inom alla samhällen, avslutade hon.

Nya dåd

Alla som talade den här dagen skänkte också en tanke till de berörda av de många terrordåd som har skett runtom i världen bara under de senaste åren – och alldeles nyligen i Paris, Bryssel, Orlando, Istanbul, Bagdad och Nice.

ANNONS

Blomsterkransar med röda och vita rosor placerades i regeringskvarteren, på kajen på Utøya och på många platser runt om i Norge. 77 ljus tändes i Oslos domkyrka.

Fakta: Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Sammanlagt 77 personer dödades av Anders Behring Breivik i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011.

I Oslo dödades åtta personer av en sprängladdning, en 950 kilo tung gödselbomb i en skåpbil, som Breivik lät detonera i regeringskvarteren nära den dåvarande socialdemokratiska statsministern Jens Stoltenbergs kontor. Nio personer skadades allvarligt och 200 lindrigt. Bomben exploderade vid klockan 15.25.

Två timmar senare började massakern på Utøya där socialdemokratiska Arbeiderpartiets ungdomsförbund hade sitt årliga sommarläger. Där sköts 67 personer ihjäl och 2 dog genom drunkning och fall. De flesta av dödsoffren var mellan 14 och 20 år. 33 personer träffades av skott men dog inte av skadorna. Omkring 560 personer befann sig på ön när Breivik kom dit.

Anders Behring Breivik greps sedan på Utøya och satt frihetsberövad tills han i augusti 2012 dömdes till Norges strängaste straff – 21 års fängelse och förvaring. Förvaring innebär att straffet kan förlängas med fem år i taget om den dömde fortfarande anses farlig för samhället.

Källa: 22 juli-kommissionen

ANNONS