Sydkorea: Kim Jong-Un förbereder nytt missiltest

Lastbilar med missiler körs ut från hangarer på flera håll i Nordkorea, avslöjar nya satellitbilder. Nu misstänker Sydkorea att Kim Jong-Un planerar att genomföra ett nytt missiltest – kanske av deras farligaste robot. "Vi håller ett vaksamt öga på dem", säger en representant från det sydkoreanska försvarsdepartementet.

ANNONS
|

Det amerikanska hangarfartyget USS Ronald Reagan kommer att leda den kommande sjöstridsövningen utanför Koreahalvön, uppgav den amerikanska flottan under fredagen. Ännu en styrkedemonstration i den ökande spänningen kring Nordkoreas kärnvapenprogram, skriver AFP.

Tidigare har Pyongyang svarat aggressivt på militärövningar i deras närområde, bland annat genom nya vapentest och hotfull retorik. Nu förbereder diktaturen ännu ett test, enligt sydkoreanska Dong-a Ilbo Daily.

Kan vara ny missil

En regeringskälla uppger för tidningen att man genom satellitbilder har kunnat fastställa att lastbilar lastade med ballistiska missiler har körts ut från hangarer nära huvudstaden Pyongyang och i provinsen Norra Pyongan – något som både USA och Sydkorea tolkar som en reaktion på nästa veckas övning.

Det är oklart vilken typ av missil lastbilarna bär på. De kan både vara av den sort som har potential att nå delstaten Alaska i USA, Hwasong-14, och kortdistansroboten Hwasong-12. Den sistnämnda menar USA är ett hot mot deras styrkor på Guam.

En annan möjlighet är att Kim Jong-Un förbereder sig för att testa den nya Hwasong-13 – en missil som kan nå längre än båda de tidigare nämnda, ända till den amerikanska västkusten, enligtDong-a Ilbo Daily.

Det sydkoreanska försvarsdepartementet har avböjt från att kommentera händelsen, men tillägger att man håller ett vaksamt öga på fienden.

"Förödande konsekvenser"

I fredags anlände den amerikanska atomubåten USS Michigan till hamnen i Busan, Sydkorea, för att avlösa USS Tuscon. Militärövningen genomförs efter att amerikansk militärutrustning har placerats på nya platser i Sydkorea – en omplacering som Nordkoreas senaste kärnvapen test gett upphov till, enligt AFP.

Tidigare i veckan flög två amerikanska överljudsbombplan över Koreahalvön – USA:s senaste styrkedemonstration för att avskräcka hotet från Nordkorea.

LÄS MER: Avancerade bombplan över Koreahalvön

USA:s president Donald Trump fortsätter att hota med väpnad konflikt, om Nordkorea inte lägger ner sina ambitiösa vapenprogram.

Nato-chefen Jens Stoltenberg varnade under fredagen att en konflikt med Nordkorea kommer att få "förödande konsekvenser".

ANNONS