Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/5

Avancerade bombplan över Koreahalvön

Två amerikanska överljuds-bombplan flög över den koreanska halvön under natten till onsdag. En styrkedemonstration mot Pyongyang, skriver AFP. – Genom den här övningen visade sydkoreanska och amerikanska styrkor vår kapacitet för kraftfull vedergällning, uppger det sydkoreanska försvarsdepartementet.

USA genomför kontinuerliga övningar med Japan och Sydkorea i området kring Koreahalvön. Under natten till onsdag, lokal tid, flög två amerikanska överljuds-bombplan av modellen B-1B Lancer över Koreahalvön.

– Flygträning under nattetid med våra allierade är ett säkert och effektivt sätt för USA, Japan och Sydkorea att finslipar våra länders taktiska piloter, sade den amerikanska majoren Patrick Applegate i ett uttalande, enligt AFP.
 

Ska skrämma Nordkorea

De två bombplanen simulerade ett luft-till-mark-anfall tillsammans med två sydkoreanska jaktflygplan över Japanska havet, enligt sydkoreanska försvarsdepartementet. De fyra flygplanen flög sedan tillsammans över Koreahalvön och avfyrade missiler över Gula havet, mellan Kina och Koreahalvön, för att sedan flyga tillbaka till Guambasen.

– Den här övningen var en del av det rutinmässiga uppdrag att avskräcka Nordkorea från att använda kärnvapen, sade det sydkoreanska försvarsdepartementet i ett uttalande.

De två B-1B-bombplanen övade också med det japanska flygvapnet vid samma tillfälle.
 

Ökade spänningar

Spänningen över Nordkoreas kärnvapenprogram har ökat de senaste månaderna i och med att Nordkorea har avfyrat flertalet missiler och genomförde sitt sjätte kärnvapentest i september i år.

Kärnvapentestet var en överträdelse mot flera FN-sanktioner riktade mot Nordkorea, vilket ledde den amerikanska presidenten Donald Trump till att rikta direkta hot om ett militärt ingripande mot landet.

Senast de två överljudsbombarna flög över Koreahalvön var för 17 dagar sedan, enligt AFP. Då flög de tillsammans med två amerikanska jaktflygplan.
 

Kim Jong-Un framgångsrik

Nordkoreas nukleära kapacitet har ökat påtagligt sedan den nuvarande diktatorn Kim Jong-Un tog över ledarskapet från den framlidne Kim Jong-il. Under lördagen sade Kim Jong-Un att deras kärnvapen var ett ”värdefullt svärd” som kan försvara landet från utländsk aggressivitet.

Mest läst