Svensken misstänks för inblandning i Paris-attackerna

På lördagen kom nya uppgifter om den gripne svensken som kopplas till terrordåden i Bryssel. Enligt nyhetsbyrån AP misstänks mannen - som pekats ut som 23-årige Osama Krayem - även för inblandning i terrordådet i Paris i höstas. Under lördagskvällen kom också uppgifter att Belgisk polis söker en väska full med sprängämnen som svensken tros ha burit på.

ANNONS
|

På lördagseftermiddagen kunde nyhetsbyrån AP rapportera atten sjätte person har gripits som misstänkt för inlbandning i terrorattackernaiBryssel den 22 mars. Källan till detta är en talesperson för belgiska federala åklagaren som vill vara anonym.Samma person ska även ha bekräftatatt en av de fem som greps igår är svensk medborgare.

Mannen som pekats ut heter Osama Krayem, och är en 23-åring som är skriven i Malmö.

– Jag kände igen honom direkt när jag såg bilden, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

LÄS MER: "Allt tydligare Sverigekoppling"

Utredarna ska nu titta på svenskens roll i Brysselattacken, enligt AP. Mannen ska ha fångats på övervakningskamera i ett köpcentrum där de väskorsom flygplatsbombarna använde ska ha köpts. Svensken kan också ha varit den som hadekontakt med denmed självmordsbombaren som sprängde sig själv i Bryssel tunnelbanan samma dag, enligt belgiska RTBF. Franska myndigheter ska också misstänka att svensken har kopplingar till Paris-attackerna, skriver AP.

ANNONS

ProfessorMagnus Ranstorp, terrorforskarevid Försvarshögskolan,poängterar att belgiska myndigheter ännu inte bekräftat identiteten på svensken, men säger att han misstänker att det är en man som har varit aktiv i rekryteringsarbetet till IS.

– Han har varit väldigt tydlig på sociala medier med vad han står, och rekryteringen har skett bland annat i källarmoskéer i Malmö, säger Ranstorp till GP.

Han kände igen den misstänkte direkt när han såg honom på bild i belgisk media, berättar han.

– Jag hade sett honom innan på social media så det var bara att gå tillbaka och kolla.

Enligt Ranstorp verkar svensken ha kopplingar till Salah Abdesalam som beskrivits som hjärnan bakom Parisdåden. Uppgifterna om att franska myndigheter kopplar svensken till Parisdåden är därför inte orimliga, enligt hans bedömning.

– Det som hände i Paris och och det som hände i Bryssel går ihop, säger Ranstorp.

Han och en kollega varnade redan 2009för vad som sker ikällarmoskéer i Malmö i Rosengårdsrapporten.

– Vi är besvikna att inte mer gjordes. Även om det inte händer något i Malmöhar vi ett ansvar att förebygga. Jag tror att det först nu går upp förallmänheten allvaret i vad vi varnat om, när personer från Sverige verkar ha varit inblandade i två terrorattacker, säger Ranstorp.

ANNONS

Senare under lördagen kunde AP rapportera att två av de sex gripna släppts på fri fot, men att övriga fyra delgivits misstanke om mord genom terrorismi Bryssel den 22 mars. En av de fyra är den man som pekats ut som svensk.

Att en av de terrormisstänktai Bryssel är en svensk 23-årig man, har en källa från belgiska åklagarmyndigheten bekräftat förEkot.

Belgiska De Standaards skriver att polisen söker en ryggsäck somOsama Krayem ska ha haft på sig. Enligt nyhetssiten misstänker man att ryggsäcken var full av sprängmedel. Enligt uppgifter söker man nu febrilt efter ryggsäcken.

Dagens nyheter har varit i kontakt med den utpekade svenskens familj som bekräftar att det är han som har gripits i Bryssel, men vill i övrigt inte kommentera. Göteborgs-Posten har på lördagskvällen sökt anhöriga till mannenmen de har avböjt att kommentera uppgifterna.

Utrikesdepartementet kunde vid 19.30 på lördagen inte lämna några uppgifter om gripanden av någon svensk medborgare i Bryssel.

- Vi har tagit del av pressuppgifterna, men vi har ingen information om det, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst.

På lördagen pågicken större polisinsats i stadsdelenEtterbeek i centrala Bryssel, det rapporterar lokala RTBF. Ett femtiotal poliser ska finnas på plats enligt vittnen till RTBF, och det ska också ha funnits bombtekniker och krypskyttar på platsen.

ANNONS

Enligt Reuters ska insatsen varit riktad mot ett lägenhetskomplex med en affär på bottenplan,och boende ska ha evakuerats från platsen.

Specialstyrkor ska enligt RTBF ha lämnat platsen innan klockan 14.00, men polismän ska dock ha stannat kvar på platsen.

ANNONS