"Allt tydligare Sverigekoppling"

En svensk 23-åring har gripits, misstänkt för inblandning i terrordåden i Bryssel. Han är den andre personen med Sverigekoppling som tros ha medverkat till dåden.

ANNONS
|

Under fredagen kom uppgiften att en 23-årig svensk medborgare, skriven i Malmö, har gripits av Belgisk polis.

Enligt uppgifter i lokala belgiska medierska 23-åringen vara misstänkt för inblandning i terrordåden som dödade ett 30-tal och skadade runt 300 personer.

23-åringen kunde gripas efter tips från svenska Säpo, uppger belgiska HLN. Detta ska ha skett efter att han kontaktat en vän via Facebook, och Säpo därmed kunnat lämna avgörande information till de belgiska myndigheterna.

– Sådana uppgifter är jag förhindrad att säga någonting om, säger Sirpa Franzén till Expressen.

Läs också: Terrorister gripna– en av dem från Sverige

För ett par veckor sedan sköts en 35-årig algerier ihjäl i ett tillslag i Bryssel. Mannen som anses ha varit delaktig i terrordåden skai flera år ha bott i Sverige.

ANNONS

– Jag är inte förvånad. Sverige är ju det land i världen som harnäst flest våldsbejakande islamister, per capita, säger terrorforskaren Magnus Norell.

Läs också: Pentagon: Vi har dödat IS-terrorist från Göteborg

Enligt Magnus Norell blir det, om misstankarna mot 23-åringen visar sig stämma, allt tydligare att svenskar kan ha haft aktiva roller i terrordåden i Bryssel och kanske även i Paris.

Trots det tror inte Norell att hotbilden mot Sverige har ökat på senare tid.

– Även om väldigt många svenska medborgare har anslutit sig till den våldsbejakande islamismen så betyder inte det att viljan att begå terrorbrott här hemma är särskilt stor.

Orsaken till det är främst symbolisk.

– Det smäller mycket högre med terrordåd i natoländer somFrankrike eller Belgien. Sverige är ju inte alls lika aktivti kriget mot terrorismen, säger Magnus Norell.

Han menar ändå att risken finns att något inträffar även här. Han menar också att det är fullt naturligt att Sverige producerar ett stort antal jihadister.

Enligt Norell får islamistiska organisationer allt större inflytande i flera områden runt om i landet.

– I få länder är det så lätt att organisera sig och bedriva politisk islam som här. De flesta islamistiska organisationerfår ju till och med statsbidrag. Även om inte organisationerna förespråkar våld är det inte konstigt om det kommer ut ett antal individer som är villiga att ta till våld.

ANNONS

Säpo eller svenska myndigheter uttalar sig i nuläget inte om den gripne svensken.

ANNONS