Nordkoreakrisen: Kina stödjer USA

Kinesiska medier rapporterar att Kina och USA har inlett samtal om kärnvapenhotet från Nordkorea. Samtidigt aktiverar Japan sitt robotförsvar.

ANNONS
|

Kinas presidentXi Jinping och USA:s president Donald Trump ska under natten mot lördag, svensk tid, ha diskuterat Nordkoreas kärnvapenprogram, hotet mot deamerikanska baserna i Guam och det fortsatt hårda tonläget mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och president Tump.

Kina ska enligt statligaChina Xinhua News vara villiga att jobba tillsammans med USA för att stävja hotet från den kommunistiska diktaturen. Under fedagen ska Kina ha varnat Nordkorea för att angripa USA, men sa sig vilja vara neutrala. På lördagsmorgonen, svensk tid, uppger Xi Jinping att Kina är villiga att jobba med supermakten.

Japan aktiverar robotförsvar

Japan aktiverar sitt robotförsvar som en reaktion på Nordkoreas uttalande under torsdagen då Kim Jong-Un sa att landet seriöst undersökte möjligheten att avfyra misiler över Japan i en attack mot Guam. Den japanska regeringen vill vara beredd om en av missilerna riktade mot Guam skulle få problem och falla över Japan istället.

ANNONS

På flera ställen i Japan övar man nu på att evakuera vid en eventuell missilattack. En missil från Nordkorea når landet inom sju – åtta minuter.

– Vi är i fullberedskap och väl förberedda att svara på alla möjliga situationer, sa Yoshihide Suga, Japans förste kabinettsekreterare vid en presskonferens.

"Titta inte mot några blixtrar eller eldklot – det kan göra dig blind"

På Guam har myndigheterna gått ut med ett informationsblad "Förberedelser inför ett överhängande hot om en missilattack". Vid en eventuell attack uppmanas människor att snabbt söka skydd, om möjligt, under jord och att stanna där tills de får klartecken från myndigheterna att det är säkert att komma fram.

Riktlinjerna innehåller också tips på hur man sätter samman ett första hjälpen-kit och påminner människor att försöka behålla lugnet.

"Titta inte mot några blixtrar eller eldklot – det kan göra dig blind" instruerar informatonsbladet de som fastnar utomhus vid en eventuell attack. "Ligg raklång på marken och försök att skydda huvudet." Informationsbladet berör även vad man ska göra om man behöver få bort radioaktivt material från exemplevis kroppen: "om möjligt, duscha huden med massa vatten och tvål – riv eller skrubba inte huden hårt och andvänd inte balsam efter schamponering då det binder det radioaktiva materialet till håret."

Uppmanas att tona ner retoriken

På fredagskvällen släppte den kinesiske utrikesminister, Geng Shuang,ett offentligt uttalande där han tryckte på att båda parter tonar ner sin retorik:

ANNONS

– Situationen på Koreahalvön är fortsatt väldigt complex och känslig. Den kinesiska sidan önskar att alla relevanta parter talar och handlar med försiktighet och att de gör mer för att trappa ner den spända situationen och etablerare en ömsesidig tillit sin emellan, istället för att falla tillbaka i gamla mönster av självsäkerhet, vilket bara leder till ytterligare spänningar.

Även Ryssland och Tyskland har uttryckt oro över det upptrappade ordkriget mellan Nordkorea och USA.

-Det är olyckligt att retoriken mellan Washington och Pyongyang har gått så långt. Vi hoppas och tror att det sunda förnuftet får bestämma, säger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Tidigare sa Hans Blix till GP att även USA kan komma att behöva försäkra Kina om att en eventuell konflikt inte går upp till gränsfloden mellan Nordkorea och Kina.

Presskonferens

Under fredagskvällen höll president Trump en presskonferens från en golfbana i New Jersey.

I ett inlägg på Twitterskrev Donald Trump: ”Militära lösningar är nu på plats, låsta och laddade, om Nordkorea skulle agera oklokt. Förhoppningsvis kommer Kim Jong Un att hitta en annan väg!”

Sanktioner mot landet

Under den första lördagen i augusti röstade FN igenom hårda sanktioner mot Nordkorea.

Sanktionerna blir nu de hårdaste sedan 2006 – då genomförde Nordkorea sitt första kärnvapentest. Kina har historiskt stått nära Nordkorea men röstade nyligen för nya FN-sanktionerna mot landet.

ANNONS

Utrikesminister Margot Wallström kommenterar beslutet på Twitter:

”Säkerhetsrådet är enigt och beslutsamt i att handskas med hotet från Nordkorea. Både striktare sanktioner och fördjupad dialog är avgörande.”

Upptrappat ordkirg

President Donald Trump har trappat upp ordkriget och varnar Nordkorea för att ens fundera på att angripa USA. Trump har tidigare lämnat besked om att ytterligare hot från diktaturen kommer att mötas med "eld och raseri". Något som Nordkoreas militär har avfärdat som "fullständig nonsens".

Ön Guam är ett nav för amerikansk militär närvaro i Stilla havet, med två baser och bland annat bombplan. Robotarna skulle enligt planen passera över Shimane, Hiroshima och Koichi i Japan, enligt general Kim Rak Gyom, på sin färd mot Guam.

Flera forskare bedömer att Nordkoreas robotar skulle kunna nå flera storstäder på den amerikanska västkusten i USA när det nya långdistanssystemet väl är färdigbyggt. Men fortfarande tros Nordkorea sakna förmåga att nå ett exakt mål.

Hotet från Nordkorea sätter USA i en svår sits. Om robotarna skulle avlossas skulle man förlora i trovärdighet om man inte försöker att skjuta ned dem. Och om en eller flera av robotarna skulle slinka igenom skulle det ifrågasätta landets robotförsvar.

ANNONS