Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

Experterna tror på diplomatin

Diplomatin har fortfarande en chans. Det menar Hans Blix, Jan Eliasson och Kent Härstedt i samtal med GP. Eliasson föreslår ett verbalt eld upphör. Blix vill se en frysning av Nordkoreas missiltester.

Hans Blix och Jan Eliasson är tidigare utrikesministrar. Blix var också chef för FN-organet Unmovic med uppgiften att nedmontera Iraks massförstörelsevapen och var som chef för atomenergiorganet IAEA med och förhandlade hur Nordkorea skulle avsluta utvecklingen av kärnvapen i utbyte mot hjälp med fredlig kärnkraft.  Eliasson är tidigare vice generalsekreterare i FN och medlare i kriget mellan Iran och Irak. Kent Härstedt är riksdagsledamot (S) och internationell expert som besökt Nordkorea nio gånger.
– Olof Palme och jag myntade begreppet verbalt eldupphör när vi medlade i kriget mellan Iran och Irak, säger Jan Eliasson.  Det gällde att få ned tonläget. Nu är det en allvarlig situation i Nordkorea och jag är osäker på om sanktionsvapnet kommer att hjälpa. Sju sanktioner har redan antagits mot Nordkorea och inte lett till önskade resultat. 

Samtal helt avgörande


Jan Eliasson tror att samtal är helt avgörande i det här läget. Sverige, som har ambassad i Nordkoreas huvudstads Pyongyang, kan kanske spela en roll i diplomatin. Sverige är också skyddsmakt för bland annat USA, som saknar diplomatisk representation. Sverige har också plats i FN:s säkerhetsråd.
– Men det är ett känsligt läge och diplomati förutsätter att en hel del sker i det fördolda, påpekar Jan Eliasson.
Hans Blix framhåller att USA vill att eventuella förhandlingar med Nordkorea skall ske med villkoret att Nordkorea först förbinder sig att skrota hela kärnvapenprogrammet. Nordkorea vill, i den mån samtal skall föras, ha villkorslösa förhandlingar.
– Nordkorea ser kärnvapnen som en garant för att landet inte invaderas, säger Blix. Exemplet Irak finns med i resonemanget. 

Plan B om tonläget hårdnar


Iraks massförstörelsevapen nedmonterades efter Gulfkriget och fanns inte kvar när USA hotade att invadera med just massförstörelsevapnen som förevändning 2003.  Trots att vapnen inte fanns så invaderade USA Irak och avsatte Saddam Hussein. Nordkorea ser militariseringen och kärnvapnen som en garant för att USA inte anfaller.
– Det finns en plan B som skulle kunna användas när tonläget hårdnar, anser Hans Blix. Nordkorea skulle kunna förbinda sig att frysa testningen av missiler, vilket är lätt att övervaka av omvärlden. I utbyte skulle USA kunna trappa ned militärmanövrerna som genomförs tillsammans med Sydkorea. 

Ledare känsliga för prestige


Hans Blix säger att USA också måste ge Kina försäkringar om att vid en eventuell konflikt inte gå upp till gränsfloden mellan Nordkorea och Kina. För Kina är Nordkorea en buffert mot Sydkorea och USA. 
– Nordkoreas ledare är känsliga för prestige, påminner Blix.
Som president övervägde Bill Clinton att direkt överlägga med Nordkoreas dåvarande ledare Kim Jong-Il. Men när George W Bush efterträdde stängdes den dörren. 
– Jag har svårt att se att Donald Trump skulle utnyttja möjligheten att använda Clinton eller någon annan tidigare president som sändebud, säger Blix. Tidigare har det förekommit kontakter mellan Nordkoreas och USA:s militär men direkta samtal på den nivån verkar saknas nu.
Blix tror att Sverige kan ha en diplomatisk roll att spela både i Pyongyang och i FN:s säkerhetsråd. De svenska ambassadörerna i FN och Nordkorea är, enligt Blix, mycket kompetenta.

Nytt slavsystem ger inkomster


Kent Härstedt tror att sanktionerna kan bli väldigt besvärliga för Nordkorea.
– Men Nordkorea har överlevt domedagsprofetiorna tidigare, säger han. Och i Nordkorea framställs det spända läget som att den nordkoreanska ledningens militära mobilisering alltid varit rätt. Det som händer nu bekräftar, enligt Nordkoreas styrande, deras världsbild.
Härstedt påpekar att den nordkoreanska propagandan går ut på att landet är hotat utifrån och att nordkoreanerna måste hålla samman. 
– Nordkorea förhandlar alltid till yttersta millimetern mot avgrunden, säger Härstedt. 
Nordkorea har hittat ett nytt sätt att få inkomster, nämligen genom att exportera sina medborgare utomlands för att arbeta. Ett slags slavsystem som fördöms av FN.
– Jag oroar mig inte för en allvarlig, kalkylerad konflikt, säger Härstedt.  Jag är istället orolig för att det är missuppfattningar som kan bli ödesdigra.
 

Fakta: Tonläget trappas upp

Stämningen är fortsatt spänd mellan USA och Nordkorea efter att Donald Trump fortsatt ordkriget och framhäver att hans tidigare inlägg om "eld och raseri" kanske inte var kraftfullt nog.
"Militära lösningar är nu på plats, redo att avfyras, om Nordkorea skulle agera oklokt. Förhoppningsvis väljer Kim Jong-Un en annan väg!", skrev USA:s president Donald Trump på Twitter på fredagen. Men hans försvarsminister Jim Mattis har en betydligt mer nedtonad retorik, och understryker att USA föredrar diplomati gentemot Nordkorea.
– Diplomatin går framåt och ger resultat och jag vill att det ska förbli så just nu, säger Mattis.
Relationen mellan USA och Nordkorea är spänd efter Nordkoreas upprepade robottester. Diktaturen har på senare tid skjutit upp två långdistansrobotar. Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester.
Nordkorea säger sig även vara mitt uppe i att göra klart en plan för att avlossa robotar mot amerikanska baser i Guam i Stilla havet. Därefter krävs bara en order från ledaren Kim Jong-Un för att planen ska sättas i verket, enligt diktaturen.
President Donald Trump har trappat upp ordkriget och varnar Nordkorea för att ens fundera på att angripa USA. Trump har tidigare lämnat besked om att ytterligare hot från diktaturen kommer att mötas med "eld och raseri". Något som Nordkoreas militär har avfärdat som "fullständig nonsens".
Ön Guam är ett nav för amerikansk militär närvaro i Stilla havet, med två baser och bland annat bombplan. Robotarna skulle enligt planen passera över Shimane, Hiroshima och Koichi i Japan, enligt general Kim Rak Gyom, på sin färd mot Guam.
Flera forskare bedömer att Nordkoreas robotar skulle kunna nå flera storstäder på den amerikanska västkusten i USA när det nya långdistanssystemet väl är färdigbyggt. Men fortfarande tros Nordkorea sakna förmåga att nå ett exakt mål.
Hotet från Nordkorea sätter USA i en svår sits. Om robotarna skulle avlossas skulle man förlora i trovärdighet om man inte försöker att skjuta ned dem. Och om en eller flera av robotarna skulle slinka igenom skulle det ifrågasätta landets robotförsvar.
Efter de senaste dagarnas upptrappade tonläge så har Trump även följt upp med ett par Twitterinlägg om att USA:s kärnvapenarsenal är "starkare och mer kraftfull än någonsin tidigare". Förhoppningsvis behöver USA aldrig använda den, tillade han.
Kim Jong-Un tillträde som Nordkoreas högste ledare efter att fadern Kim Jong Il avled i december 2011. Donald Trump tillträde som USA:s 45:e president i januari 2017. 

Läs mer om Nordkorea
Mest läst