Yxmördade sin man - vill bli fri

Kvinnan är dömd till fängelse i 16 år för att ha huggit ihjäl sin man med en yxa, slagit honom med en hammare och sedan tänt eld på honom. När en granne försökte släcka branden - ska kvinnan ha stoppat honom. Nu har kvinnan överklagat domen: "NN förnekar gärningen", skriver advokaten.

ANNONS
|

För snart ett år sedan mördades en man av sin hustru i en ort i Skåne. Enligt åklagaren ska mannen ha legat och vilat i en solstol i ett förråd. Kvinnan ska då ha gått ut i förrådet och huggit honom med en yxa i huvudet. Hon ska sedan ha hällt bensin över kroppen och tänt på.

Men elden var på väg att slockna - och mannen visade tecken på att fortfarande vara vid liv - då ska hon ha gått till attack ytterligare en gång. Då med en hammare.

En granne försökte hjälpa till att släcka branden men då ska kvinnan ha stoppat grannen genom att ha stängt in sig i förrådet och hindrat grannen från att komma in.

ANNONS

LÄS MER: Högg ihjäl sin man - döms för mord

Dömdes till fängelse i 16 år

Tingsrätten dömde kvinnan till fängelse i 16 år för mord.

Tingsrätten skrev att det är bevisat att mannen dog efter att han utsatts för upprepat våld mot huvudet. Det rör sig om mellan tio och femton slag med en yxa och en hammare - vid två olika tillfällen. Det är också bevisat att hon tände eld på mannen.

– Det finns ingen som har sett henne utföra gärningen, men genom den bevisning åklagaren har redovisat – framför allt analysen av blod i förrådet och på olika klädesplagg som tillhörde henne, genom valet av mordplatsen och på grund av ett antal andra omständigheter – anser tingsrätten att åtalet är styrkt och att hon ska dömas för mord, sa rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl efter domen.

LÄS MER: Tog selfie med sin man - innan det misstänkta yxmordet

"Destruktivt förhållande"

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse. Tingsrätten ansåg att det fanns "ett antal mycket försvårande omständigheter, främst att det har rört sig om omfattande och relativt utdraget våld, att kvinnan har haft ett direkt uppsåt att döda trots att hon har haft tid att besinna sig och att mannen har blivit angripen när han sov eller vilade", skrev tingsrätten.

ANNONS

Men också förmildrande omständigheter. En förmildrande omständighet, enligt rätten, var att kvinnan och barnen berättat att om att de blivit utsatta för "kränkande behandling från mannen i sådan omfattning och under så lång tid".

– Hon har ju beskrivit då ett i och för sig destruktivt förhållande hon har känt sig kontrollerad men det är uppgifter som hon har lämnat men inte som har lämnats som en förklaring till mordet, sa kammaråklagare Mathias Larsson inför rättegångsstarten.

LÄS MER: Misstänkta yxmördarens privata brev från häktet

"En marionett i en djävulsdans"

Kvinnan själv har under utredningen berättat om att maken kontrollerat henne och hon beskriver det som att hon endast tilläts ha "ytterst begränsade sociala kontakter".

Samtidigt påstår hon att maken började dricka allt mer alkohol.

Under sin tid i häktet har kvinnan skickat brev till sina nära och kära. Till en vän skrev hon att "Allt kretsade kring att vara till lags. Jag manipulerades till att var en marionett i en djävulsdans".

Nu har kvinnan överklagat. I överklagandet skriver advokaten att hon vill frias helt, eller att "påföljden skall sättas ner".

Advokaten skriver vidare att "NN förnekar gärningen och förmenar att åklagaren inte mot hennes förnekande förmått att styrka åtalet".

ANNONS

Advokaten kommer att utveckla grunderna för överklagandet.

ANNONS