Bild: Henrik Montgomery / Privat
Bild: Henrik Montgomery / Privat

Undersköterska rasar mot Annie Lööf

Att Annie Lööf väljer att kalla lågavlönade jobb för "enkla jobb" fick Ramona Nordstrand att reagera starkt. I ett uppmärksammat Facebook-inlägg listar hon varför hennes jobb inte kan kallas för enkelt och bjuder in politikerna till en dag i hennes skor.

ANNONS
|

Efter att ha hört Annie Lööfs framträdande under Almedalsveckan blev Ramona Nordstrand och hennes kollegor upprörda. Annie Lööf och Centerpartiet väljer att kalla en grupp lågavlönade jobb för ”enkla jobb” och det fick Ramona Nordstrand som själv är undersköterska på en intensivvårdsavdelning att skriva ett långt inlägg på sin Facebook.

”Är jag den enda som tar illa vid mig när mitt val av utbildning till Undersköterska kallas för enkla jobb av Centerpartiet?”, skriver hon.

– Jag tror inte att något jobb är enkelt, alla jobb är svåra på olika sätt. Men just mitt jobb där jag ser folk dö varje dag, är definitivt inte enkelt, säger Ramona Nordstrand till GP.

ANNONS

I inlägget bjuder hon in politikerna till att gå ett arbetspass i hennes skor och listar flera svåra uppgifter som hon som undersköterska står inför som att ”torka tårar på någon med ångest och smärta”, ”göra i ordning en avliden människa för sista vilan” och ”vara i samma rum där ett barn tar sitt sista andetag”.

På intensivvårdsavdelningen hamnar allvarligt skadade efter till exempel bilolyckor, bränder eller operationer. Ramonas arbetsuppgifter innefattarallt från att assistera läkaren, sköta maskiner som upprätthåller människors andning, ge mediciner, vända patienter varannan timme till att ta hand om anhöriga. Hon jobbar både dag och natt, i skift. På nio år har hennes lön ökat med 8000 kronor.

Hur får det dig att känna dig, att ditt jobb kallas för enkelt?

– Jag blir besviken och ledsen. För jag älskar mitt jobb, jag trivs med mitt jobb och är stolt över vad jag åstadkommer. Det handlar om att göra folks liv bättre när de befinner sig i kris. Jag blir ledsen när de kallar det för enkelt.

Hon avslutar sitt Facebook-inlägg med att bjuda in politikerna att följa med henne eller en annan undersköterska under ett arbetspass.

”Nej att kalla mitt och alla andra undersköterskor jobb för enkelt är ett hån och ett stort övertramp. Jag bjuder gladeligen in er till att vara med mig på Civa (Centralintensiven) en dag eller någon av mina andra eminenta usk kollegor i vårt avlånga land”.

ANNONS

– Så får de se om de tycker att det är enkelt. Deras jobb är säkert inte heller enkelt, men de har lite bättre lön. Och jobbar inte i skift.

På tisdagskvällen har inlägget delats över 8000 gånger och Ramona har fått många kommentarer och meddelanden.

– Jag har fått väldigt bra respons och alla som har hört av sig håller med. Det är många som inte ens jobbar inom vården som har hört av sig, det gör mig glad.

Annie Lööf twittrade under tisdagskvällen sitt svar till Ramona. Hon skriver att hon inte menade att gruppen undersköterskor skulle ingå i de så kallade "enkla jobben" utan att uttrycket syftar på dejobb som inte kräver någon utbildning.

ANNONS