Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lööf i Almedalen: Så ska vi skapa 45 000 nya jobb

Annie Lööf sommartalar i Almedalen. Hon har redan bekräftat medieuppgifterna om att Centerpartiet föreslår en förändring av arbetsgivaravgiften. C föreslår ett ingångsavdrag. En åtgärd som enligt Lööf kan skapa 45 000 nya jobb.

- För företaget försvinner arbetsgivaravgiften de två första åren på en lön som understiger 16 000 kronor.

Det handlar om genomgripande reformer på drygt 12 miljarder kronor.

- En mycket stor satsning som river murarna till arbetsmarknaden, säger Annie Lööf.

Ingångsavdraget ska vara generellt och gälla alla för att inte vara stigmatiserande. Det ska inte vara en signal om att man har misslyckats.

- Det utesluter ingen utan handlar om de första åren in på arbetsmarknaden, säger Lööf.

- Beräkningar visar att om man tidigarelägger inträdet på arbetsmarknaden med tre år får man 60 procent högre inkomst de kommande tio åren.

- Det här handlar om att vi lyfter av en fjärdedel av lönekostnaden för de som anställer människor under deras första två år på arbetsmarknaden, säger Lööf, som tillägger att C kommer att återkomma i höstens budgetmotion med exakt hur ingångsavdraget ska finansieras.

Samtidigt föreslår C sänkta ingångslöner via en ny anställningsform, inte att politikerna ska lagstifta om lönenivåer. C hävdar att förslaget skulle kunna ge 35 000 lågutbildade nyanlända så kallade enklare jobb. Partiets uppskattning om antal jobb bygger på en konsultrapport från WSP som C beställt.

Enkla jobb enligt konsultrapporten är städare, fönsterputsare, bärplockare, hamnarbetare, pizzabagare, reklamutdelare, vaktmästare, renhållningsarbetare, restaurangbiträden och några till.

SE OCKSÅ: GP:s morgonsändning: Här är snackisarna i Almedalen

Med en större sänkning kan uppemot 80 000 nya jobb skapas.

Om en invandrare kommer in på arbetsmarknaden tre år tidigare än annars blir årsinkomsten de första tio åren 42 procent högre, även om ingångslönen är tio procent lägre än i dag.

"Om vi ska bryta utvecklingen mot en växande underklass som inte släpps in i gemenskapen krävs förutsättningar för fler enkla jobb. Så enkelt är det", säger C-ledaren Annie Lööf i ett pressmeddelande.

Krävs nytänkande

Hon säger, på seminariet, att det krävs helt andra reformer än vad regeringen föreslår.

- Alla jobb behövs.

Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, tror inte att arbetsmarknadens parter förmår att förhandla fram avtal som öppnar för enklare jobb med lägre lönenivåer än de existerande avtalen.

- Det är svårt att på kort sikt se vad som skulle kunna minska motståndet inom LO, säger Calmfors på seminariet

Men det finns exempel på, tillägger han, att facket i tider av kris har tänkt om. Han nämner när statsminister Stefan Löfven, då som ordförande för IF Metall, trots motstånd i de egna leden drev igenom ett krisavtal för verkstadsindustrin 2009. Det innebar lägre löner i utbyte mot kortare arbetstid.

Vid sidan om jobben kommer Lööf även att fokusera på EU. Under en intervju med TT under gårdagen sade hon att hon vill att unionen ska begränsas till att göra färre saker.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.