Den svenska mannen misstänktes under 2016 för terroristbrott genom grov mordbrand på en muslimsk lokal i Malmö men släpptes. Arkivbild från häktningsförhandlingen. BILD: Björn Lindgren/TT
Den svenska mannen misstänktes under 2016 för terroristbrott genom grov mordbrand på en muslimsk lokal i Malmö men släpptes. Arkivbild från häktningsförhandlingen. BILD: Björn Lindgren/TT

Svensk pekas ut som medhjälpare i planerat terrordåd

Den man som anklagats för att i december 2016 har planerat ett terrordåd i Köpenhamn hade en svensk kontaktperson. Detta framgår i den rättegång mot mannen som hållits under tisdagen, rapporterar danska Berlingske.

ANNONS
|

Under dagen hölls förhörmed den man i 20-års åldern som i Tyskland misstänks för attsent under förra året ha planerat en terrorattack i Köpenhamn. Under rättegången mot mannen framgår det bland annat att han ska ha haft kontakt med en annan man bosatt i Sverige. Danska tidningen Berlingske rapporterar att de tvåmännen ska ha planerat attacken tillsammans via appen WhatsApp.

Spårades till en mobil i Malmö

Tyska myndigheterska, enligt Berlingske, hakunnat spåra det svenska mobilnumret som använts i appentill en mobil i Malmö. Mannen, som är i 30-årsåldern, som nu pekas ut som den svenske medhjälparen ska tidigare ha erkänt till svensk polis att han är ägare till mobilnumret. Mannen ska också enligt uppgift ha gripits för en attack mot en shia-moské i Malmö förra året där han åtalades för att ha slängt in två molotovcocktails genom ett fönster i byggnaden. Han släpptes dock i brist på bevis.

ANNONS

Enligt den nu åtalade mannen ska svensken ha gett instruktioner om att förbereda attacken i Köpenhamn eftersom han själv var under bevakning.

Greps med 17 000 tändstickor

Den åtalade mannen greps i november förra året när han försökte resa till Danmark med en ryggsäck innehållandes 17 000 tändstickor, sju batterier, fyrverkerier och sex walkie-talkies. Rättegången som i dagarna äger rum mot mannen gäller planering av terrordåd. Domen mot mannen väntas fallaunder onsdagen.

ANNONS