Man anhållen för terrorbrott mot moské i Sverige

En misstänkt anlagd mordbrand skedde i en moské i Malmö i oktober. Uppgifter om att IS ska ligga bakom attentatet publicerades drygt två veckor efter branden. Nu har en man gripits och anhölls under söndagen, misstänkt för terrorbrott.

ANNONS
|

En man i 30-årsåldern anhölls i går kväll, på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom grov mordbrand, skriver SVT Nyheter.

Mannen greps under eftermiddagen på lördagen, bekräftar Nina Odermalm Schei, presschef vid Säkerhetspolisen.

I början av oktober började en moské i Malmö att brinna, och räddningstjänsten möttes av öppna lågor och flera fönster som slagits ut.

–Vi kan inte utesluta att det är en anlagd brand, sa Kim Hild, presstalesperson hos polisen i region Syd, i samband med branden.

Polisen inledde då en förundersökning om mordbrand.

LÄS OCKSÅ: Terrorforskare: Kan vara utfört av någon som har direktkontakt med IS

ANNONS

IS tog på sig branden

I det 51:a numret av IS veckotidning al-Naba uppgav man att det var en IS-terrorist som legat bakom attentatet mot moskén i Malmö.

"En säkerhetskälla rapporterade till al-Naba att en IS-soldat har lyckats bränna en shiitisk församling i Malmö i det kristna Sverige. Branden förstörde stora delar av lokalen", skrev tidningen enligt SVT Nyheter.

För IS del är det första gången som man tagit på sig ett terrordåd i Sverige, enligt terrorexperten Magnus Ranstorp.

–Det är det, men de tar på sig allt som de vill. Men det är inte bra att vara med i en IS-tidning. Det är aldrig bra. Men det behöver inte betyda någon förändring i säkerhetsläget, sa han tidigare i höst.

Förnekar brott

Den man som nu anhållits, nekar till brott.

–Min klient förnekar brott. I övrigt kan jag inte kommentera utredningen, säger mannens offentliga försvarare, advokat Lars Edman.

Tre års fängelse för moskébrand

Tidigare i år dömdes en 31-årig mantill tre års fängelse för att han anlagt brand i en moské i Borås en natt i januari. Mannen nekade till brottet.

LÄS OCKSÅ:Tre års fängelse för moskébrand

31-åringen hävdade att branden uppstod av en olyckshändelse. Upprinnelsen var att han skulle ta sig in i moskén för att sniffa bensin och slippa frysa. 31-åringen hittades av polisen med hjälp av en övervakningsfilm från en mack, där han fyllde flaskor med bensin en stund före branden. Han hade även skickat sms där han skrev negativt om "svartingar".

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Tjugo års fängelse för moskébrand

I USA kan straffet för samma typ av brott bli betydligt strängare. 2013 dömdes en 52-årig mansom satte eld på en moské i Ohio till 20 år i fängelse. Delstatsåklagaren motiverade det långa straffet med att syftet med hatbrottet var långt värre än att skada en byggnad.

Den dömde Randolph Linn hade erkänt att han tagitsig in i moskén, beväpnad med pistol, hällt bensin över en bönematta och tänt på. Byggnaden fick omfattande brand- och vattenskador.

ANNONS