Jonas Hinnfors
Jonas Hinnfors Bild: Thomas Johansson

Statsvetaren Jonas Hinnfors: "Här sprack Alliansen"

Liberalerna och Centerpartiet har sagt sitt. Moderatledaren Ulf Kristerssons senaste förslag om en regering där inte hela Alliansen ingår kommer inte att bli av.
– Med förbehåll för att man kanske kan lappa ihop det som spruckit, men här sprack Alliansen, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Under fredagen presenterade Ulf Kristersson sitt andra regeringsalternativ. På Facebook skrev han om planerna på att bilda regering utan de övriga Alliansmedlemmarna - något som fick ett abrupt slut redan på lördagen då Liberalernas och Centerpartiets partiledare kallade till pressträffar i riksdagshuset.

LÄS MER: Tvärstopp för Kristerssons regeringsförslag

Både Jan Björklund och Annie Lööf klargjorde att de tänker rösta nej till en M- eller M-KD-regering.

– De sonderingsförsök som har gjorts har inte varit tillräckliga, sa Björklund och presenterade tre ytterligare alternativ med en förhoppning om att få se Ulf Kristersson som statsminister samt att M-ledaren skulle få ytterligare sonderingstid av talmannen.

ANNONS

– En Alliansregering som består av färre partier än fyra kan inte betecknas som en Alliansregering, sa bland annat Annie Lööf.

Lööf beredd att inkludera S

Strax därefter kallade KD:s Ebba Busch Thor till pressträff där hon uttryckte sin besvikelse över Allianskollegornas beslut och kungjorde att Kristdemokraterna kan tänka sig en mindre alliansformering tillsammans med Moderaterna.

Jonas Hinnfors, statsvetare på Göteborgs Universitet, tror att det här är slutet på Alliansen och ett ypperligt läge för S att börja förhandla.

– Med förbehåll för att man kanske kan lappa ihop det som spruckit, men här sprack Alliansen. Och det här är också en kamp om vem som ska beskyllas för att den spricker, säger han och fortsätter:

– Det som blottläggs idag är den liberalkonservativa bredden i Alliansen, som man i tio år varit duktiga på att hålla ihop. Medan Ebba Busch Thor utesluter alla konstellationer där Alliansen är i regering med Socialdemokraterna är nu Annie Lööf beredd att inkludera S i en så kallad samlingsregering.

Han tror att det i förlängningen kan innebära en glidning i själva sakpolitiken.

– De landar nu i distinkt olika idéer om hur de ska lösa det här. I förlängningen kan det bygga på att man eventuellt också har olika uppfattningar om politikens innehåll, där de liberala politikerna utesluter konservativa idéer. Björklund och Lööf är noga med att de är liberala partier och vill inte riskera att hamna i en situation där de blir beroende av SD-stöd. För vad man än tycker om SD så är de ju ett antiliberalt parti.

ANNONS

"Gäller att ha fingertoppskänsla"

Samtidigt som Alliansen börjat spricka upp av egen kraft hamnar Stefan Löfven i ett läge där han kan börja föra diskreta förhandlingar, enligt Hinnfors.

– Man är på väg att få det scenario som man eftersträvat under väldigt lång tid. Det har länge varit en linje för S att slå in en kil mellan Allianspartierna. Är man nu beredd att föra diskreta förhandlingar och komma med mer långtgående politiska sakfrågor som kan vara lockande för C och L? Det ska bli intressant att se.

Om Socialdemokraterna skulle ge efter på vissa sakfrågor skulle Löfven kunna locka till sig Björklund och Lööf, tror han.

– Om man ger något ordentligt. Det kan också misslyckas för att det är ett för stort steg för L och C att ta. Nu gäller det att ha fingertoppskänsla och ta reda på vad den interna organisationen säger.

Moderaterna besvikna

I ett pressmeddelande under lördagen skrev Moderaterna att man är besvikna på att Centerpartiet och Liberalerna avvisar Ulf Kristerssons förslag om en borgerlig regering. Under söndagen kommer Ulf Kristersson att träffa talmannen för samtal om regeringsbildningen. På tisdag har hans två sonderingsveckor nått sitt slut.

– Det förefaller märkligt om talmannen under dessa förutsättningar ger Kristersson fortsatt mandat att sondera. Men kanske får han i uppdrag att sondera huruvida det är möjligt att diskutera ännu mer med S än vad han tidigare gjort. Alternativet är att talmannen nu går till Löfven.

ANNONS

ANNONS