Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

Tvärstopp för Kristerssons regeringsförslag

Centerpartiet och Liberalerna stoppar Moderatledaren Ulf Kristerssons planer på en regering där inte hela Alliansen ingår. Kristdemokraterna säger dock ja och partiledaren Ebba Busch Thor (KD) meddelade att hon är besviken på Allianskollegornas beslut.
– Det är klart att det gör mig ledsen och besviken, säger hon under en pressträff.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor meddelade att KD kan tänka sig sitta i en mindre Alliansformering med Kristersson som statsminister. Hon meddelade samtidigt att hon var besviken på Allianskollegornas beslut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det gör mig besviken och ledsen att två av mina Allianskollegor har landat i det som de gör i dag, sa hon.

Även Moderatledaren Ulf Kristersson meddelade att han beklagar beslutet från C och L.

"Idag har Centern och Liberalerna gett mig beskedet att de i nuläget säger nej till Moderaternas förslag kring hur Sverige kan få en regering som kan genomföra Alliansens gemensamma politik. Det beklagar jag, skriver moderatledaren Ulf Kristersson i ett uttalande.

Kan ge upp att bilda regering

Moderatledaren Ulf Kristersson kommer att träffa talman Andreas Norlén i riksdagen under söndagen. Enligt vad Ekot erfar kommer M-ledaren imorgon ge upp sina försök att bilda regering.

Pressträffarna avlöser varandra i riksdagens presscenter under lördagseftermiddagen. Innan KD-ledaren ställde sig vid podiet hade Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas ledare Jan Björklund gett beskedet att de tänker rösta nej till en M- eller M-KD-regering, om det föreslås i riksdagen.

– En Alliansregering som består av färre partier än fyra kan inte betecknas som en Alliansregering, sade Annie Lööf.

Vill hålla ihop Alliansen

Hon uppmanade Ulf Kristersson att dra tillbaka förslaget att bilda en regering utan hela Alliansen. Om förslaget läggs fram i riksdagen kan inte C stödja det.

– Vi har landat i att i denna runda säga nej till det, säger Lööf, och konstaterar att förslaget ändå redan har fallit eftersom Sverigedemokraterna sagt att de tänker rösta nej.

Lööf förtydligade att hon vill hålla ihop Alliansen och att hon vill se Ulf Kristersson som nästa statsminister.

– Kom ihåg att ett nej till en liten moderatregering är inte ett ja till Stefan Löfven.

Samtidigt öppnade hon för att sitta i en regering med S, om det innebär en samlingsregering med flera partier från Alliansen

Flera alternativ

Både L och C anser att Ulf Kristersson behöver mer tid i försöken att bilda en regering och kommer också att begära detta hos talmannen.

– De sonderingsförsök som har gjorts har inte varit tillräckliga, sa Björklund.

Liberalerna står fast vid det som partiet gått till val på; en Alliansregering med stöd över blockgränsen och som ger minimalt inflytande till SD och V, slog Björklund fast under pressträffen. Hans andra alternativ är en regering av tysk modell med M och S. Det tredje alternativet är Alliansen och MP i samarbete.

I fredags presenterade Moderatledaren på Facebook sin plan för hur en regering utan hela Alliansen kan bildas.

"Jag kallar förslaget för "3-2-1" Dvs regeringen består av enbart Moderaterna eller av Moderaterna plus de Allianspartier som kan och vill ingå i den regeringen", skrev Kristersson

Alla fick se Facebookinlägget

Angående Kristerssons Facebookinlägg sa Ebba Busch Thor att samtliga Allianspartier fick se texten innan den publicerades i fredags. Busch Thor avfärdade även tanken på en "stor samlingsregering".

– I grund och botten är det något som man ska söka om Sverige befinner sig i en kris, i undantagstillstånd eller krigsliknande tillstånd, säger hon.

– Att bara partier har svårt att komma överens eller att det är ett svårt parlamentariskt läge menar jag inte är skäl för att i en högkonjunktur ha en samlingsregering.

Busch Thor ser heller inga förutsättningar för att få Socialdemokraterna att stödja en Alliansregering.

– Man kan inte tvinga en part som inte vill förhandla, att förhandla, säger hon.

Mest läst