Broschyren har fått hård kritik. MONTAGE
Broschyren har fått hård kritik. MONTAGE

"Som om det vore CSN eller vaccination"

Socialstyrelsens informationsfolder om barnäktenskap har mötts av hård kritik. "Som om det vore CSN eller vaccination", skriver Tobias Billström på Twitter. Vid lunchtid på torsdagen drog myndigheten tillbaka broschyren efter kritikerstormen.

ANNONS
|

Petra Rinman, enhetschef för kunskapscentrum för ensamkommande barn på Socialstyrelsen, är förvånad över den storm foldern väckt.

–Materialet har väckt starka reaktioner och många synpunkter. Vi drar tillbaka materialet och ser över det.

Socialstyrelsen har, tillsammans med Migrationsverket, tagit fram en folder som riktar sig till vuxna som är gifta med barn. På socialstyrelsen.se presenteras den som information om vad som gäller i Sverige kring barnäktenskap och barns rättigheter, och att den är tänkt att lämnas till make/maka av socialtjänsten och andra professionella som möter barnet.

Men alla är inte nöjda med foldern. På twitter har bland andra Tobias Billström (M) och tidigare migrationsminister reagerat. På torsdagsmorgonen twittrade han:

ANNONS

"För glättigt och för svensk-byråkratiskt. Som om det vore CSN eller vaccination. Det är något som skaver. Och var är ordet fängelse?"

LÄS MER: Alicia, 12, giftes bort och våldtogs – här möter hon socialen som inget såg

"Faktiskt olagligt"

Han får medhåll av Widar Andersson, chefredaktör för S-märkta Folkbladet; som skriver:

"Instämmer. Eftersom barn under 15 år har en absolut rätt till skydd mot sexuella handlingar är det olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år." Olämpligt? Nej, faktiskt olagligt."

Sakine Madon, politisk redaktör på VLT, skriver på Twitter att den är som om det var skolsystemet man informerade om och får en mängd gilla markeringar för sitt inlägg. Sofia Damm (KD) skriver:

"Jag vet, vi avdramatiserar lite och delar ut en broschyr som ser trevlig ut."

Kritikerna har bland annat reagerat på följande formuleringar:

"Eftersom barn under 15 år har en absolut rätt till skydd mot sexuella handlingar är det olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år. Detta gäller även om ni har gemensamma barn. "

Och:

"Socialtjänsten kan komma att föreslå att ni inte bor tillsammans under en kortare eller längre period. Syftet är att säkerställa att barnet får det skydd och stöd det behöver och har rätt till. "

ANNONS

LÄS MER: Alicia, 12, giftes bort och blev mamma – nu får våldtäktsmannen vårdnaden

"Kräver starkare ordval"

I ett pressmeddelande skriver Caroline Szyber (KD):

"Samboende och sexuella handlingar mellan en vuxen och ett barn kräver starkare ordval än “olämpligt” vilket är Socialstyrelsens ordval idag".

Hon menar att det inte bara kan ses som ett utslag av en kompasslös myndighet, utan också som ett syndrom för den tandlösa politik regeringen bedriver gentemot barnäktenskap.

Vid lunchtid på torsdagen beslutade Socialstyrelsen att dra tillbaka broschyren efter den hårda kritiken. I pressmeddelandet skriver Socialstyrelsen att materialet har tagits fram på uppdrag av regeringen utifrån befintlig lagstiftning.

Petra Rinman, enhetschef för den avdelning på Socialstyrelsen som tagit fram foldern, betonar att ingenting av innehållet är felaktigt.

– Kanske kunde tonen ha varit annorlunda och kanske behöver något läggas till, säger hon. Vi är lyhörda för åsikter och kommer att se över om något behöver förändras.

Informationsfoldern har varit ute på remiss, men då har den inte mötts av den kritik som nu har kommit fram.

ANNONS