En man i 20-årsåldern höggs till döds. Bild: Hasse Holmberg/TT
En man i 20-årsåldern höggs till döds. Bild: Hasse Holmberg/TT

Rånoffer misstänks för mord

Planen var att lura mannen i 25-årsåldern till platsen för att råna honom och hans vän på 40 000 kronor, enligt misstankarna. Men bluffen genomskådades. Istället blev en person dödad och nu ställs mannen i 25-årsåldern inför rätta misstänkt för mord.

ANNONS
|

Personerna hade bestämt att de skulle träffas på en plats i Skellefteå sent på kvällen den åttonde oktober. Det rörde sig om en man i 25-årsåldern och hans vän som skulle köpa narkotika av en man i 20-årsåldern och hans tre kompisar, två kvinnor och en man, enligt åklagarens misstankar.

Mannen i 20-årsåldern påstod att han hade knark - 750 gram cannabis - som mannen i 25-årsåldern ville köpa. Priset: 40 000 kronor.

Men allt var en bluff.

LÄS MER: Narkotikan var nougat - en dödades

Narkotikan var nougat

Mannen i 20-årsåldern och hans kompisar hade i stället, enligt misstankarna, köpt 750 gram nougat. Nougaten hade de paketerat så att det skulle se ut som cannabis. Planen var att lura till sig pengarna - utan att lämna över någon narkotika.

ANNONS

När det var dags att mötas var det de två kvinnorna som, enligt åklagaren, som skickades fram till 25-årsåldern och hans vän.

– De sa att narkotikan fanns i ett närliggande buskage vid torget, ute i mörkret kan man väl säga. Men då började männen ana oråd och drog sig tillbaka till bilen som var parkerad på Morö Backe torg, har kammaråklagare Andreas Nyberg, berättat om tidigare.

När de två männen satt i bilen ska mannen i 20-årsåldern ha sprungit fram till dem - beväpnade med kniv och maskerade med bland annat en balaklava.

Under det bråk som då blev misstänks mannen i 25-årsåldern för att ha huggit mannen i 20-årsåldern på överkroppen med en kniv flera gånger. Skadorna var så allvarliga att han dog.

Avsikten - att döda

Mannen i 25-årsåldern har åtalats för mord alternativt dråp.

– Normalfallet är att om någon person dödar en annan person med avsikt och insikt, att den personen ska dö, då ska det bedömas som mord, har Andreas Nyberg förklarat varför han åtalar mannen för mord.

Han har också berättat att mannen i 25-årsåldern hade med sig en kniv till platsen. Åklagaren menar att hans avsikt, när han plockade fram kniven och började hugga offret, var att döda offret.

ANNONS

Mordvapnet, en fällkniv, hittades sedan nergrävd vid en husvägg - tryckt mot grunden.

Enligt åklagaren påstår mannen i 25-årsåldern att han agerat i självförsvar, han nekar till brott.

– 25-åringen har medgett de faktiska omständigheterna. Nödvärnsinvändningen får prövas av rätten, har Andreas Nyberg sagt.

"Lura på narkotika"

Även mordoffrets tre kompisar åtalas, de för försök till rån.

En av dem erkänner brott, en förnekar och den tredje säger sig inte ha någon minnesbild av händelsen och kan därför varken förneka eller erkänna.

Enligt åklagaren är det de inblandades berättelser som lett fram till att de fått klart för sig vad som hände på platsen.

– Planen var att lura på dem narkotikan i första hand och skulle inte det gå skulle de ta det med våld. Det var därför de hade med sig knivar och maskering till platsen, har Andreas Nyberg sagt.

Nu pågår rättegången mot de åtalade.

ANNONS