Narkotikan var nougat - en dödades

ANNONS
|

Under onsdagen lämnade kammaråklagare Andreas Nyberg in en stämningsansökan till tingsrätten i Skellefteå.

En man i 25-årsåldern åtalas för mord alternativt dråp på en man i 20-årsåldernpå Morö Backe torg i Skellefteå i oktober i år.

Mannen i 20-årsåldern hade kommit i kontakt med en vän till mannen i 25-årsåldern via meddelandetjänsten Wickr. Här gjorde de upp om knarkaffären.

– Det skulle vara cannabis, 750 gram. Till en kostnad på ungefär 40 000 kronor, berättarkammaråklagare Andreas Nyberg.

Debestämdes att de skulle träffas några dagar senare. Pengarna skulle männen ha med sig i kontanter.

Narkotikan var nougat

Men allt ska bara ha varit en del i en plan för att komma åt pengarna.

ANNONS

Tillsammans med sin flickvän samt två kompisar, en man och en kvinna, hade mannen i 20-årsåldern planerat detta.

– Någon narkotika fanns i själva verket inte. Grupperingen hade handlat 750 gram nougat samma kväll och paketerat det för att få det att likna narkotika, säger Andreas Nyberg.

Under brottskvällen skickades de två kvinnorna fram till mannen i 25-årsåldern och hans kompis.

– De sa att narkotikan fanns i ett närliggande buskage vid torget, ute i mörkret kan man väl säga. Men då började männen ana oråd och drog sig tillbaka till bilen som var parkerad på Morö Backe torg, berättar Andreas Nyberg.

Beväpnade och maskerade

När de satti bilen ska mannen i 20-årsåldern och hans vän ha sprungit fram mot dem - beväpnade med kniv och maskerade med bland annat en balaklava.

Mannen i 25-årsåldern misstänks då för att ha huggit mannen i 20-årsåldern på överkroppen med en kniv flera gånger.Skadorna var så allvarliga att mannen dog.

Enligt åklagaren påstår mannen i 25-årsåldern att han agerat i självförsvar, han nekar till brott.

– 25-åringen har medgett de faktiska omständigheterna. Nödvärnsinvändningen får prövas av rätten, säger Andreas Nyberg.

Han berättar varför han åtalat mannen för mord.

– Normalfallet är att om någon person dödar en annan person med avsikt och insikt, att den personen ska dö, då ska det bedömas som mord.

ANNONS

Åklagaren menar att hans avsikt, när han plockade fram kniven och började hugga offret, var att döda offret. Den åtalade mannen hade med sig kniven till platsen. Mordvapnet, en fällkniv, hittades sedan nergrävd vid en husvägg - tryckt mot grunden.

Mordoffrets kompisar åtalas

Mannen i 25-årsåldern kunde gripas strax efter mordet i anslutning till brottsplatsen. Mordoffrets kompisar greps också strax efter händelsen.

– Efter någon vecka hade vi klart för oss ungefär hur det gått till, sägerAndreas Nyberg som berättar att en del uppgifter kommit från några av de åtalade, bland annat mordoffrets kompis.

– Han har berättat mer om andra personers inblandning än sin egen men han har berättat att planen var att lura på dem narkotikan i första hand och skulle inte det gå skulle de ta det med våld. Det var därför de hade med sig knivar och maskering till platsen.

Mordoffrets tre kompisar åtalas för försök till rån.En av dem erkänner brott, en förnekar och den tredje säger sig inte ha någon minnesbild av händelsen och kan därför varken förneka eller erkänna.

Rättegången startar nästa vecka.

ANNONS