Nationella proven i engelska sprids på Snapchat

ANNONS
|

I mitten av mars upptäckte Skolverket att niornas nationella prov i svenska och svenska som andraspråk spridits på Snapchat.

Några dagar senare spreds ytterligare en del av provet.

– Vi ska informera Skolinspektionen om det inträffade, precis som vi gjorde med svenskdelen som läckte ut i förra veckan, sa Helena Messing Berg, pressekreterare på Skolverket, efter händelsen.

LÄS MER: Nationella provet sprids på Snapchat

Engelskprovet sprids

Och nu har det skett igen.

På tisdagsmorgonen klockan nio började de nationella proven i engelska för eleverna i årskurs nio.

– Och nu tio minuter innan provet skulle börja så kom en av eleverna och visade engelskläraren sin telefon: "titta vad jag har". Klockan 22.40 i går kväll hade någon tagit ett fotografi på en av provsidorna i första delprovet, berättar Johannes Lyche, rektor på Brandströmska skolan i Göteborg.

ANNONS

Bilden spreds sedan på Snapchat.

– Då fick vi snabbt och lätt kopiera upp ersättningsproven, tack och lov att vi har de lättillgängliga. Men jag kan bara känna - måtte den här digitaliseringen av nationella prov skyndas på. Det finns ju en plan om att det ska ske men det är ju inte förrän efter 2020, säger Johannes Lyche och fortsätter.

– Igår var första datumet då lärare kunde få titta på provet. Någonstans har det varit oförsiktighet och det räcker för att det ska spridas över hela landet. Det är jättesorgligt.

Ska rapporteras till Skolinspektionen

Resultatet för eleverna på Brandströmska skolan, som nu gör ersättningsprovet, kommer inte att kunna jämföras med resultatet för skolor med elever som gör originalprovet, nämner Johannes Lyche som en konsekvens. Det fungerar dock fortfarande som underlag för betygssättningen.

Skolverket lade på tisdagen ut information på sin hemsida om att "elever kan ha fått kännedom om uppgifterna i läsförståelsedelen i engelska redan före genomförandet".

De skrev också att det är rektorerna på skolorna som tar beslut om ersättningsprovet till delprovet ska användas istället.

Skolverket kommer att rapportera till Skolinspektionen, som ansvarar för att skolorna följer reglerna kring hanteringen av proven.

Stramade upp reglerna

I slutet stramade skolverket upp reglerna för hur de nationella proven ska hanteras just på grund av de spridits vid flera tillfällen. "Vi måste gemensamt ta ett krafttag mot fusk så att alla elever får en chans att visa sina kunskaper på ett likvärdig och rättvist sätt", skrev de då.

ANNONS

Det handlade bland annat om att rekommendera att rektorerna ska utse en administrativt ansvarig person som ser till så att proven hålls inlåsta och inte ligger framme åtkomliga för obehöriga. Och om förseglingen bryts dagen innan så måste proven omedelbart låsas in igen.

ANNONS