Nationella provet sprids på Snapchat

ANNONS
|

GP:s redaktion har fått flera skärmdumpar från läsare där man ser delar av ett biologiprov. En av dem som hört av sig är 15-årige Kasper som berättar att det är busenkelt att sprida provet vidare.

– Det räcker att en tar en skärmdump och lägger ut den på sin "mystory" sen så sprids det bara vidare och vidare, säger Kasper och fortsätter:

– Jag tycker att det är dåligt. Nationella provet i svenska har läckts och nu biologi. Jag tror att fler prov kommer att bli läckta. Sen tycker jag att det är lite skrämmande att proven kan komma ut så lätt.

ANNONS

Skolverket bekräftar

Skolverket har lagt ut ett pressmeddelande på sin hemsida där man bekräftar att delprovet i biologi har läckt.

– Vi ska informera Skolinspektionen om det inträffade, precis som vi gjorde med svenskdelen som läckte ut i förra veckan, sägerHelena Messing Berg, pressekreterare på Skolverket.

Enligt pressmeddelandet från myndigheten har en lärare i Stockholmsområdet av misstag delat ut proverna till eleverna. Vidare skriver Skolverket att rektorer som fått indikationer på att elever känner till innehållet i delprovet kan ta beslutet att använda ersättningsprovet istället.

Ersättningsprov skickads ut i bara ett exemplar per skola och är därför mer skyddade från läckor. Skolor måste kopiera upp provet själva om man bestämmer sig för att använda det.

Förra veckan informerade Skolverket om att proven i svenska och svenska som andraspråk i årskurs nio hade läckt och spridits via bland annat Snapchat.

Texten uppdateras

ANNONS