Madsen delgiven nya misstankar

Efter att Kim Walls torso hittades krävde åklagaren Jakob Buch-Jepsen att Peter Madsen ska häktas misstänkt för mord och brott mot griftefriden. Nu har nya förhör hållits med utbåtskaptenen och han delgavs då misstankar om ytterligare brott, skriver polisen på sin hemsida.

ANNONS
|

Peter Madsen sitter i daghäktad misstänkt för "uagtsomt manddrab" under särskilt försvårande omständigheter – vilket i svensk lagstiftning motsvarar grovt vållande till annans död. Domstolens beslut kom när Kim Walls kropp fortfarande var saknad.

Sedan häktningsförhandlingen har betydande uppgifter framkommit i utredningen. I måndags hittades en torso tillhörande en kvinna vid ön Amager, en kroppsdel som polisen under onsdagen kunde bekräfta tillhör Kim Wall.

Under torsdagen gick åklagaren Jakob Buch-Jepsen ut och krävde att ubåtskaptenen skulle häktas misstänkt för mord och brott mot griftefriden.

I ett pressmeddelande som Köpenhamnspolisen lade ut på sin hemsida under fredagsmorgonen skriver de att det hållits nya förhör medPeter Madsen. Under dessa förhör delgavs han att misstankarna mot honom utvidgats. Nu misstänks han även för mord eller dråp samt brott mot griftefrid.

I det nya pressmeddelandet framgår det att Madsen fortsätter att neka till brott.

Peter Madsen har hävdat atten olycka inträffade på hans ubåt, och det var vid denna olycka som Kim Wallomkom. Efter det uppgav Madsen att han hade "begravt" den svenska kvinnan i Kögebukten söder om Köpenhamn. Han nekar alltså till att han medvetet har dödat den svenska journalisten.

LÄS MER:Madsen "lättad" efter sin förklaring

LÄS MER:Kravet: Häkta Madsen för mord

Misstänkt för mord från start

Även om tingsrätten i Köpenhamn valde att häktaMadsen misstänkt för grovt vållande till annans död har polisen från start misstänkt attMadsen medvetet dödade Kim Wall.

– Han är från polisens sida, och har hela tiden varit, misstänkt för den allvarligare formen av det som vi kallar för ”manddrab”, alltså det ni i Sverige kallar för mord, sa polischefen Jens Møller till GP tidigare i veckan.

Den danska polisen skriver i fredagens pressmeddelandeatt de gettförsvarets dykare i uppdrag att dyka i Dragör hamn, det vill säga där som Madsen tog sig i land efter att hans ubåt sjönk. Deras sökande startade på fredagsmorgonen.

I övrigt finns inga planerade sökningar under fredagen. Men det finns beredskap till det om något intressant skulle dyka upp i utredningen.

656 tips

Polisen skriver i pressmeddelandet att det, fram till klockan åtta på fredagsmorgonen, hade kommit in 656 tips från offentligheten. - Detta vill vi tacka för, säger utredningsledaren Jens Möller.

Men samtidigt beklagar han att de inte hunnit återkomma till alla tipsare, men det är något de arbetar med.

Polisen uppmanar allmänheten att fortsätta höra av sig med alla upplysningar kring fallet. Bland annat vill de veta mer om de kläder som Kim Wall hade på sig - en orange tröja, svart-vit kjol och vita skor - som inte har hittats.

Dessutom vill de veta mer om de involverade personerna och deras avresa.

ANNONS