Del av kvinnokropp hittad i Öresund

En del av en kvinnokropp har anträffats längs strandkanten till den danska ön Amager söder om Köpenhamn. Kvinnan har hittats i samma område som polisen söker efter försvunna Kim Wall, 30. Enligt polisen ska kroppsdelen nu obduceras för att kunna identifieras. – Om det är den saknade Kim Wall kommer hennes anhöriga att underrättas före pressen, säger Jens Møller vid polisen i Köpenhamn.

ANNONS
|

Kroppsdelensiktades vid 15.40-tiden på måndagseftermiddagen av en privatperson bara några meter från strandkanten på ön Amagers sydvästra sida.

Under en presskonferens under måndagskvällenberättade Jens Møller, vice polisinspektör och chef för Köpenhamnspolisens mordenhet, att polisen endast har hittat en del av en död kvinna.Kroppsdelenhar nu skickats för obduktion för att polisen ska kunna fastställa en identitet på kvinnan.

"Klart att polisen spekulerar"

– Vi har ett lik nu och det är det vi arbetar utifrån. Fyndet gjordes av en manlig cyklist. Om det är den saknade Kim Wall kommer hennes anhöriga att underrättas före pressen.Nu måste vi identifiera personen. Det är för tidigt att säga hur lång tid en identifiering av kroppen kommer att ta, berättadeJens Møller.

ANNONS

Møller meddelade också att polisen kommer att fortsätta att söka efter försvunna Kim Wall i både svenskt och danskt vatten.

– Det är klart att polisen, medier och alla möjliga andra spekulerar i om kvinnokroppen är Kim Walls. Men det är allt för tidigt att säga något om det.

EnligtMøller har kroppsdelen troligen legat i vattnet en tid.

– Det är inte någon som hamnat i vattnet i dag kan jag säga. När vi kan ha identifierat personen kan jag inte säga något om just nu.

Walls familj har underrättats

Enligt polisen dyker man nu i området där kroppsdelenhittades för att göra ytterligare eftersökningar.

JensMøller meddelade också att Kim Walls familj underrättadesom måndagens fynd innan polisen gick ut med informationen om det. Møller uppgav också attpolisen vid 20.30-tiden på måndagen inte hade hittatnågra föremål som kan tillhöra Kim Wall i områdena där polisen har sökt efter henne.

Polisen har sökt efter Kim Wall i bland annat Kögebukten söder om ön Amager sedan den 10 augusti.

LÄS OCKSÅ:Madsen "lättad" efter sin förklaring

Medanledning av måndagens fynd har Köpenhamnspolisen nuspärrat avett stort område i närheten av Klydesøen på Amagersom angränsar till Kögebukten - inte långt ifrån platsendär Peter Madsens ubåt bärgades.

Kim Wall har varit försvunnen sedan 10 augusti

Kim Wall åkte vid 19-tiden under torsdagen den 10 augusti ut från Refshaleøenpå Amagers nordligaste spets tillsammans med uppfinnaren Peter Madsen i hans ubåt för att skriva en artikel om 47-åringen.

ANNONS

Dagen efter greps och anhölls Madsen misstänkt för att ligga bakom Walls dödefter att han ensam räddades från sin ubåt UC3 Nautlius som då samtidigt sjönk till botten i Kögebukten.

I en första version uppgav Madsen för polisen att han hade släppt i land Kim Wall påRefshaleøenvid 22.30-tiden under torsdagskvällen.

I samband med att Madsen häktades lördagen den 12 augusti, misstänkt för vållande till annans död, uppgav Madsen en ny version om händelsen för polisen och Köpenhamns tingsrätt. En version polisen i samråd med bland andra Madsens advokat valde att offentliggöra under måndagen.

"Vill berätta hela sin version"

Enligt polisen har Madsen i den andra versionen uppgett att Kim Wall dog efter en olycka ombord på hans ubåt, vilket gjorde att han senare bestämde sig för att "begrava" Kim Wall i Kögebukten.

"Den misstänkte har förklarat för polisen och domstolen att detinträffade en olycka ombord vilket orsakade Kim Walls död och att han som en konsekvens av det begravde henne på en ospecificeradplats i havet i Kögebukten", meddelarKöpenhamnspolisen.

Den danska polisen uppger att man åtminstone tror på delar av Madsens senare version.

– Vi tror att han talar sanning när han säger att hon har dött i ubåten, berättade presstalesmannen Steen Hansen tidigare under måndagen.

ANNONS

Madsens advokatBetina Hald Engmark har under måndagen uppgett att hennes klient känner sig lättad över att delar avhans version blivit offentlig. Enligt försvarsadvokaten anser Madsen sig oskyldig till Kim Walls död.

– Min klient vill gärna att hela hans förklaring kommer ut, men det är polisen som styr den biten, skrevBetina Hald Engmark i ett sms till Ekstra Bladet tidigare under måndagen.

Madsen fortsatt misstänkt

Madsen är fortfarande misstänkt för att ligga bakom Kim Wallsdöd, men samarbetar nu enligt Betina Hald Engmark med polisen i sökandet efter den svenska kvinnan.

Efter att polisen genomfört en teknisk undersökning av Madsens ubåt, som under natten mellan den 11 och 12 augusti bärgades upp från havet, är myndighetens klara uppfattning att ubåten sänktes med flit av Peter Madsen.

ANNONS