Hon vill #stoppasnopparna

ANNONS
|

I nästan två veckor har debatten om dick pics rasat i Sverige. Om man inte visste vad en sådan var tidigare har säkerligen många lärt sig det vid det här laget. Det är nätversionen av äckliga gubbar, något som Veckorevyn.com:s chefredaktör Irena Pozar tycker är orimligt.

– Jag har själv fått dick pics, men väldigt sällan. Första gången var nog för några år sedan. Jag blev chockad, men mest äcklad och arg. Senast jag fick en sådan bild kände jag mig uppgiven och less, hur kan det vara såhär?

Från att känna sig resignerad harIrena Pozar nu vänt på klacken och riktat den rakt mot dick pics:en. Hon beskriver känslan i det närmaste som ett kall.

ANNONS

– Det var en "nu får det fan räcka"-känsla som infann sig under förra veckan när debatten om dick pics rasade igen. Veckorevyns målgrupp är de som är mest utsatta och vi kände att vi var tvungna att stötta dem på något sätt. Så växte idéen till #stoppasnopparna fram, berättar Irena Pozar.

LÄS OCKSÅ:Får "dick pics" varje vecka: "Har kontaktat deras anhöriga"

Tidigare jobbade Pozar somBonnier Tidskrifters social media manager, men i somras tillträdde hon som chefredaktör för Veckorevyn.com. Nu styr hon en av Sveriges största magasin riktade till unga kvinnor online,jämteKarolina Olovsson som varit chefredaktör för Veckorevyn sedan 2014. Sociala medier är nyckeln i denna kampanj och hittills har utfallet varit över förväntan.

–Responsen har varit helt och hållet positivt. Unga har hört av sig och sagt att de tycker det är bra och viktigt. Medan äldre har hört av sig och förfärats, många vet nog inte att dick pics ens existerar och i vilken utsträckning dessa skickas.

Vill guida unga till att polisanmäla

Veckorevyn är främst känd som ett magasin unga kvinnor läser från att puberteten börjar nalkas och upp till 30-årsåldern. Men enligt chefredaktören har man även äldre läsare. Egentligen önskar Pozar att denden här typen av satsningar riktades mot unga killar och män.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Kriminologen Nina Rung: "Dick pics" kan ge fängelse

– Det är ju faktiskt de som är förövarna. Men det finns en viktig aspekt i att nå just unga kvinnor. Dels för att informera om att det faktiskt kan vara olagligt, men också genom att guida kring hur man polisanmäler.

Så tillägger hon:

– Dessutom är det viktigt att prata om detta med just unga kvinnor för att bryta skam och skuld som många känner när de utsätts för oönskade dick pics. Det är aldrig, aldrig någon annans än förövarnas fel. Det går inte att säga nog många gånger, understryker Irena Pozar.

Varför tror du att det här fenomenet finns idag?

– Dick pics är en form av sexuellt ofredande och sådana har ju alltid funnits, men tröskeln för att begå dem verkar ha blivit lägre. Sociala medier som Snapchat där bilder och videos försvinner snabbt och en känsla av anonymitet har säkert bidragit. Men i grunden handlar det om samma sak som alltid: att kränka kvinnor.

"Vi måsteprata om dick pics med barn"

Irena Pozar är 24 år gammal. Enligt henne vilar ett stort ansvar påvuxna människor i den här frågan.

LÄS OCKSÅ:Wollters Instagramkonto nedstängt

– Vi måsteprata om dick pics med barn. Information är steg ett och de äldre måste vara aktiva i att försöka bryta normer. Vuxna har för lite insyn i vad som händer på olika sociala plattformar och det blir därför svårt att prata med barn om det.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Stina Wollter: "Jag svarade kuk med kuk"

Än en gång betonarPozar:

– Det viktigaste när det gäller just dick pics är att prata med unga killar om det och få dem att förstå att det är ett sexuellt ofredande att skicka oönskade sådana.

Köln, Kalmar och den kaotiska festivalsommaren

Debatten om sexuella ofredanden i det offentliga rummet tog fart på allvar i Sverige i och med de massövergrepp som anmäldes i tyska Köln och i Kalmar under nyårsnatten. Därpå följde en festivalsommar som utmärkte sig på ett allt annat än positivt sätt, med en mänga anmälningar om sexuella ofredanden.

LÄS OCKSÅ:Därför kommer gärningsmännen undan

–Det är bra att vi pratar om sexuella ofredandenallt mer. Eller jag upplever i alla fall att det är så. På Veckorevyn.com har vi skrivit mycket om det och vi märker att det finns en stor igenkänning hos våra läsare för den här typen av problem.

Hon gläds över den ökande mängden anmälningar som skett av den här brottstypen.Emellertid menar hon att det bara är början.

LÄS OCKSÅ:Alexandra utsattes för övergrepp i publikhavet

–Det tyder på en viktig förändring. Steg 1 ligger i att få killar att respektera och låta tjejer vara i fred, men det är också viktig att bryta tabut kring att prata om sexövergrepp. Detta för att tjejer faktiskt ska våga anmäla och få upprättelse, säger Pozar.

ANNONS

Hur ser du på framtiden för sexbrottsutsatta unga och vuxna kvinnor?

– Jag tror och hoppas att skammen som många ofta känner sakta men säkert kommer att försvinna i takt med att fokus flyttas från offer till förövare. Men tyvärr har vi en lång bit kvar.

LÄS OCKSÅ:Linda Pira: "Väcker du hat har du nått fram"

Problemet är i grunden strukturellt menar Irena Pozar. Hon beklagar sin egen slutsats.

– Att bli kallad slampa och hora är fortfarande förenat med mycket ångest och skam. Det är fortfarande och genomgående denkvinnliga sexualiteten som skuldbeläggs. Det är helt befängt, men tyvärr sant.

Har du skickat dick pics som någon inte bett om?

Hör av dig till oss! Vi vill berätta din version också.

Mejla tillwebbred@gp.se.

Ring till031-17 20 10

Mmsa till 72010.

ANNONS