Erik och Kalle Norwald har blivit godkända som föräldrar av Colombia. Foto: Privat
Erik och Kalle Norwald har blivit godkända som föräldrar av Colombia. Foto: Privat

Historiska beskedet: Kalle och Erik ska få adoptera

Erik och Kalle Norwald är det första samkönade paret i Sverige som fått sin ansökan om gemensam adoption godkänd i ett annat land än Sverige. – Vi reagerade som många andra och blev jätteglada, nervösa och rädda, säger Kalle Norwald.

ANNONS
|

READ THE ARTICLE IN ENGLISH:They are the first same-sex couple in Sweden to adopt internationally

Kalle och Erik, som bor i Stockholm, hade vetat en längre tid att de ville bli föräldrar. Adoption hade också länge känts som det bästa alternativet. Det biologiska hade aldrig varit viktigt för någon av dem och att adoptera skulle innebära att ett barn hjälptes till en stabil och trygg livssituation. Problemet var att det alltid i stort sett varit omöjligt.

– Vi hade hört talas om ett gaypar från Danmark som hade lyckats få igenom en internationell adoption från Sydafrika, men det var också det enda exemplet där två män hade fått adoptera internationellt, helt utan kopplingar till adoptionslandet, skriver Kalle och Erik i ett blogginlägg på hbtqfamiljer.se.

ANNONS

När samkönade par i Sverigetidigare har fått adoptera internationellt har det alltid inneburit att en av föräldrarna i regel har medborgarskap i det aktuella landet.

–Då blir ju det en inhemsk adoption, säger Kalle Norwald till GP.

Colombia ändrade sina lagar

Av en lycklig slump ändrade Colombia sina adoptionslagar precis i samband med att Kalle och Erik skickade in sina papper. Från att hadefinierat ett par som en man och en kvinna, ändrade landet sina regler så att könsidentitet inte längre har någon betydelse. Att det blev just Colombia spelade i övrigtingen roll.

– Vi gick in i processen väldigt öppet, utan några tankar kring land och etnicitet, säger Kalle Norwald.

Nu har han och Erik fått beskedet om att de är godkända som föräldrar. Det är ett unikt beslut som kommer efter en nästa två år lång adoptionsprocess.Nu väntar de på besked om att ett barn i Colombia väntar på dem.

– Vi reagerade som många andra och blev jätteglada, nervösa och rädda.

Inga tydliga garantier

Adoptionsprocessen är den samma för samkönade par som för heteropar. Den innehåller bland annaten obligatorisk föräldrautbildning och utredning på familjerätten.

– Det är mycket att tänka på när man ska ta emot ett barn som kommer från en tidig separation. Vi har fått prata om barnuppfostran och om våra egna historier.

ANNONS

Utredning kompletteras för det specifika adoptionslandet med läkarintyg och psykologutredning. Nästa steg är att ett barn förhoppningsvis väntar i Colombia. Det finns dock inga riktiga garantier och ingenting är klart förrän domstolsväsendet är klara med sitt arbete ochdet framtida barnet är i Sverige med Kalle och Erik. I bästa fall sker det inom det närmaste året.

– Det här är någonting jättestort för oss som blivande föräldrar, men det är också ett hopp som har tänts för andra samkönade par som vill adoptera.

Fick adoptera tidigare på grund av ursprung

I början av året blev ett annat samkönat par i Sverige - Saymom och Jacob - först med att adoptera från utlandet. Den gången var det dockSaymoms brasilianska ursprung som möjliggjorde parets dröm om att bli föräldrar.

LÄS OCKSÅ:De blir historiska som föräldrar

Då sa Jacob och Saymom att de hoppades att svenska myndigheter skulle inse behovet av att börja samarbeta med länder som godkänner samkönade par som föräldrar.

ANNONS