De blir historiska som föräldrar

Saymom och Jacob Neves blir första samkönade par i Sverige att adoptera från utlandet. Nu hoppas de att deras historia ska visa andra att det är möjligt.

ANNONS
|

- Vi trodde inte det var möjligt men nu har det hänt. Vi är så klart otroligt glada men det känns fortfarande lite overkligt, säger Jacob Neves.

Drygt ett år efter att paret inledde försöket med att adoptera ett barn från Brasilien så nåddes de strax innan jul av beskedet att de blivit godkända. Ett besked som gör paret, bosatta i Göteborg, historiska. De är det första samkönade par i Sverige som får adoptera ett barn från utlandet.

- Det är klart att vi tänker på att vi är de första som lyckats. Vi tycker att det känns viktigt och bra att få ut att det är möjligt, säger Jacob Neves.

ANNONS

Det var Saymoms Neves brasilianska ursprung som möjliggjorde parets dröm om att bli föräldrar. Som född i Brasilien kunde Saymom genomföra en så kallad enskild adoption med Brasilien. Ett land som godkänner samkönade par som föräldrar men som Sverige inte har något samarbete med. Sverige har inget officiellt samarbete för adoption med länder som godkänner samkönade par som föräldrar.

- Vi hade ju kunnat adoptera inom Sverige också. Men då är risken att vi hade fått vänta väldigt länge. Det här gav oss möjligheten att bli föräldrar när vi fortfarande är relativt unga, säger Saymon Neves.

Saymon och Jacob Neves har nyligen flyttat till en ny lägenhet i Göteborg för att få plats med ett barnrum. Trots att de just nu inte vet exakt när det blir så har de börjat planera för när barnet anländer.

- Vi planerar så gott det går. Det är ju lite svårt. Vi kan inte köpa kläder och sådant än för vi vet inte exakt hur gammalt barnet kommer vara. Bara att det är mellan 0-2 år, säger Saymom Neves.

Att barnrummet ska tapetseras i regnskogstema är redan bestämt.

- Vi vill att barnet ska ha något som påminner om hans eller hennes ursprung, säger Saymom Neves.

ANNONS

Processen för paret har varit lång. Vintern 2012 började de på den obligatoriska föräldrautbildningen. En utbildning som de menar var väldigt heteronormativ och anpassad till bilden av föräldraskap som en man och en kvinna, vilket gjorde att planerna på föräldraskap lades på is ett tag. Nu återstår egentligen bara beskedet om när barnet ska komma.

- Det kan bli i morgon och det kan bli om ett år. Det är ju lite frustrerande såklart men det finns ju ingenting vi kan göra åt det, säger Saymom Neves.

- Det här är vårt sätt att vara gravida på helt enkelt, säger Jacob Neves.

Vill skicka en signal

Nu hoppas Jacob och Saymom Neves att svenska myndigheter kommer inse behovet av att börja samarbeta med länder som godkänner samkönade par som föräldrar.

- Vi har varit väldigt lyckligt lottade att Brasilien gör det. Annars hade vi inte fått den här möjligheten. Men det finns många samkönade par i Sverige som vill bli föräldrar som inte har den chansen, säger Jacob Neves.

ANNONS