Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/10

Här finns de tio finaste stränderna i Europa

Resebolaget Ticket har i samarbete med Novus genomfört en undersökning för att ta reda på var de finaste stränderna i Europa finns. På förstaplats - den grekiska övärlden.

Hela 36 procent av de drygt 1 000 personerna som deltagit i undersökningen tycker att stränderna i Grekland är allra vackrast i Europa. Turkosblått vatten, kritvita stränder och väldigt solsäkra resmål är tre av anledningarna till att svenskarna helst spenderar sol- och badsemestern i den grekiska övärlden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På andraplats placerar sig en högoddsare - de svenska stränderna. Mer än var tredje person, 34 procent, anser att Sveriges badstränder är allra vackrast i Europa.

– I grekiska övärlden finns svenskarnas absoluta favoritstränder. De svenska stränderna är nästan lika populära, men inte lika solsäkra. Därför flyr rekordmånga till Medelhavet i sommar för att solsäkra sin strandvistelse, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket Privatresor.  

Den svenska kärleken till grekiska öarnas stränder bottnar i att det där finns stränder för alla smaker, enligt Michael Kapil.

– Alla kan hitta sin egen favoritstrand i den grekiska övärlden. Här finns allt från små orörda pärlor i dramatisk natur till långsträckta sandstränder med kristallklart vatten. Det gör stränderna här till riktiga svenskfavoriter, säger han.

Läs mer: Här finns världens 25 bästa hotell

Undersökningen som genomförts av Ticket/Novus stämmer väl överens med en lista över resmål som tidigare publicerats av TripAdvisor där besökare från hela världen röstade fram ett flertal grekiska stränder - totalt sex av topp femton - över de vackraste i Europa.

Bland öarna som utmärker sig lite extra syns Kreta med stranden Elafonissi Beach och andra öar med fina stränder är Zakynthos, Rhodos, Milos, Lefkas, Kefalonia, Elafonisos och Korfu. 

Många svenskar är bevisligen hemkära och anser att stränderna i Sverige är de allra vackraste i Europa men för den som vill vara säkrare på att solen skiner är det Spanien, Grekland och Kroatien som lockar.

Tickets strandtopp – Europas finaste stränder, enligt svenskarna

  • 1.       Grekiska övärlden, 36 procent
  • 2.       Sverige, 34 procent
  • 3.       Spanska övärlden (Balearerna: Mallorca, Ibiza mfl), 21 procent
  • 4.       Kroatien, 13 procent
  • 5.       Cypern, 10 procent
  • 6.       Franska fastlandet (Rivieran), 9 procent
  • 7.       Spanska fastlandet, 8 procent
  • 8.       Italienska fastlandet, 8 procent
  • 9.       Danmark, 8 procent
  • 10.     Turkiet, 7 procent
Mest läst